Conform Codului Muncii, angajații vor beneficia de o nouă perioadă de odihnă în săptămâna următoare, în afară de ziua de 1 mai, în care au avut liber și în anii precedenți.
În perioada 29 aprilie- 1 mai, salariații din România vor avea parte de o mini-vacanță cu ocazia sărbătorii Zilei Muncii. Aceste zile libere vor fi acordate numai angajaților care lucrează în domenii care permit întreruperea procesului de producție. În plus, faptul că 1 Mai cade într-o zi de luni va face ca angajații să aibă trei zile libere consecutive.
Veste bună pentru salariate
De aceste zile libere vor beneficia și angajații din sectorul public. Cei care lucrează în domenii care nu pot fi întrerupte, cum ar fi magistrații sau personalul instanțelor judecătorești implicați în soluționarea proceselor care au termen în acele zile, nu vor avea zile libere, dar vor primi în schimb timp liber corespunzător pentru zilele lucrate.
Conform legii, angajații care nu pot fi liberi în zilele legale de sărbătoare trebuie să primească compensații în zile libere în următoarele 30 de zile, conform acordului cu angajatorul. În plus, aceștia pot primi un spor salarial care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.
Potrivit Impact, angajatorii care nu oferă aceste beneficii riscă amenzi de până la 10.000 de lei.
Minivacanta de 1 mai 2023
Mai multe zile libere pentru angajate în 2023
În conformitate cu Codul Muncii din România, în 2023, românii vor beneficia de 15 zile libere în plus față de concediul de odihnă.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Acestea sunt sărbătorile legale și includ zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023, care au fost stabilite ca zile libere pentru salariații din instituțiile și autoritățile publice de către Guvern. Această decizie a fost luată având în vedere faptul că aceste zile se situează între sărbătorile legale în care nu se lucrează și zilele de weekend, conform Ministerului Muncii.
-1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou)
-24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române)
-14 aprilie (Vinerea Mare):
-16 şi 17 aprilie (Paştele ortodox)
-1 mai (Ziua Muncii)
-1 iunie (Ziua Copilului
-4 şi 5iunie (prima şi a doua zi de Rusalii);
-15 august (Adormirea Maicii Domnului)
-30 noiembrie (Sfântul Andrei)
-1 decembrie (Ziua Naţională a României)
-25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun).