Chiar dacă nu au mâncat mult, majoritatea persoanelor s-au confruntat măcar o dată cu senzația de balonare, care produce un disconfort.
Această problemă poate apărea din diverse cauze și este important să descoperim care sunt acestea și ce putem schimba. În cadrul emisiunii „Teo Show”, Ovidiu Peneș, doctor în științe medicale, a explicat cum putem să prevenim situația balonării, dar și ce alimente provoacă această problemă.
Cum apare balonarea
Citeste si: Cum să îți găsești motivația pentru a slăbi. „Nu găsim energia necesară ca noi să ne abținem”
În ultima perioadă, oamenii se confruntă tot mai des cu balonarea, din cauza alimentației. De aceea, primul pas este ca persoanele să identifice de unde vine această senzație, deoarece pot suferi de anumite intoleranțe. Așadar, specialistul a recomandat că fiecare trebuie să se testeze la medic, pentru a afla ce alimente nu îi fac bine.
„Este de la foarte multe lucruri, care acum, în alimentele noastre au pătruns din nefericire: o serie întreagă de aditivi și mai ales, unii dintre noi au intoleranțe alimentare, pe care le cunosc sau nu.
Cu toate acestea, nu doar alimentele pot provoca această problemă, ci și stilul de viață. Medicul a mărturisit că mâncatul pe fugă, din picioare, graba în timpul mesei, duc la un astfel de disconfort în organism.
Astfel, chiar dacă suntem contra cronometru, este important să acordăm timp mesei noastre, pentru o digestie mai bună, deoarece creierul va conștientiza că organismul se hrănește în acel moment.„Alimente nemestecate corect, toate lucrurilea astea predispun, mai devreme sau mai târziu, la această balonare”, a explicat specialistul.
Ce alimente provoacă balonare
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Sfaturi și recomandări pentru a preveni diabetul
Se știe că legumele reprezintă o mare sursă de vitamine, contribuind la sănătatea fiecărei persoane. Chiar și așa, consumate incorect, pot să genereze efecte negative. Spre exemplu, nu trebuie să consumăm legume verzi crude, deoarece ne provoacă aciditate în stomac. Soluția este că aceste legume trebuie fierte la abur, înainte de a le mânca.
„Conțin niște carbohidrați lungi și foarte buni pentru sănătatea noastră, numai că atunci ei pot să ajungă în intestin și să fermenteze. Și atunci, pentru că ei fermentează, mai ales pentru că flora e dată peste cap, ele vor da gaze.”, a explicat medicul.
Cu toate că sarea dă gust mâncării, trebuie să fim mai atenți cu cantitatea pe care o folosim.
Citeste si: De ce nu slăbim, deși suntem atenți la ceea ce mâncăm. „Stresul ne influențează greutatea”
„ În carnea de pasăre, în carnea de vită, în leguma pe care o mănânci, ai suficient sodiu și clor. Nu e nevoie să mai pui nimic în plus.”, a spus doctorul.
Cum putem combate balonarea
Citeste si: Cu ce înlocuim mezelurile
Când vorbim de fructe, specialistul a explicat că fructele care conțin o mulțime de enzime beneficie, care ajută la digestie sunt papaya, banana și ananasul.
„Banana ajută, prin potasiul pe care îl are, să elimine sodiul, care ne face să fim balonați. Dacă mâncăm jumătate de banană, prin echilibrarea cu potasiu, o să vă ajute ca abdomenul dumneavoastră să fie și să arate mult mai plat.”, a explicat medicul.
De asemenea, lichidele joacă un rol important în această situație. Hidratarea este foarte esențială, pentru ca stomacul să fie sănătos. Nu doar apa și supele ajută, ci și ceaiurile naturale.
„Un alt lucru pe care poți să îl faci este să bei niște ceaiuri, de mentă, de mușețel, infuzie de frunze de fapt. La sfârșitul mesei, o să vă stimuleze foarte frumos, vă și liniștesc. Sunt foarte bune pentru a vă face un abdoment mai suplu.”, a declarat specialistul.
Ce să facem dimineața, pentru a nu ne confrunta cu balonarea
Specialistul a mărturisit că mișcarea are un rol esențial pentru o viață sănătoasă și mai mult, împiedică organismul să se confrunte cu balonarea. Doctorul a recomandat că pentru a combate această problemă, una din soluții ar fi exercițiile fizice pentru abdomen. Modul în care ne începem ziua contează foarte mult, de aceea, pentru a nu fi balonat întreaga zi, o serie de câteva minute de exerciții, vor fi extrem de utile. Medicul a declarat că o variantă bună de mic dejun, pentru persoanele care se balonează, este un iaurt, deoare conține probiotice, în care se adaugă fructe de pădure.