Alegerea potrivită a dentistului înseamnă cheia către un zâmbet sănătos și frumos.
Dacă înainte un singur medic dentist le făcea pe toate, află că în ziua de astăzi există medici stomatologi care sunt specializați pe o anumită ramură a stomatologiei. După cum menționează Dr. Leahu, pe blog, stomatologul generalist se ocupă doar de îngrijirea primară a dinților tăi, prin verificări clinice și radiologice, tratarea cariilor dentare, dar și prin igienizări profesionale. Iar pentru alte tratamente dentare poți apela la medici parodontologi, endodonți, ortodonți, proteticieni, chirurgi, dar și medici pedodonți, care se ocupă de tratarea problemelor la copii.
Descoperă mai jos ce face fiecare stomatolog specialist în parte.
Parodontologul
Medicul stomatolog, specialist parodontolog, se ocupă de tratarea și prevenirea afecţiunilor care apar la gingii. Osul, țesutul gingival și ligamentele din gură joacă toate un rol vital în menținerea dinților în poziție, așa că trebuie protejate. Iar când suferi de boala parodontală, cunoscută și sub denumirea de boala dinților frumoși și sănătoși, aceasta poate avansa într-un stadiu în care îți poți pierde toți dinții. Din fericire, aceasta se poate opri din evoluție, și în acest caz intervine nimeni altul decât medicul parodontolog, potrivit Academiei Americane de Parodontologie. Acesta știe ce diagnostic să pună și cum să trateze afecțiunile gingivale în orice stadiu se află.
Endodontul
Endodonția este domeniul care se ocupă cu tratarea dinților pe canal. Dintele este compus din două părți, coroană și rădăcină. Coroana este partea vizibilă a dintelui, iar rădăcina se află în interiorul dintelui și este învelită cu mai multe țesuturi, printre care și pulpa dentară (nervul), care se găsește la vârful rădăcinii dintelui.
În momentul în care un dinte doare înseamnă că este afectat nervul, iar în acest caz intervine medicul specializat în endodonție. Acesta face un tratament de canal prin tehnici moderne și fără durere, datorită anesteziei dentare și unui aparat medical de ultimă generație, microscopul dentar.
Pedodontul
Medicul stomatolog, specialist în pedodonție, se ocupă de sănătatea orală a copiilor. El este specializat în lucrul cu copiii și adolescenții sub 18 ani, dar și cu persoanele cu nevoi speciale.
Un pedodont formează relații de prietenie cu copiii și se implică zi de zi în educarea lor, în ceea ce privește importanța igienei orale.
Astăzi, cabinetele pedodonților sunt decorate cu personaje de poveste și jucării educative, cu ajutorul cărora copiii se simt ca acasă.
Ortodontul
Specialiștii în ortodonție corectează mușcătura și aliniază dinții, la orice vârstă. Poate că ai vizitat deja unul în copilărie și acum ai zâmbetul frumos, cu dinți drepți.
Medicul ortodont este acel stomatolog care ajută la creșterea dinților în forma corectă și a maxilarului prin diferite dispozitive ortodontice.
Corectarea mușcăturii și alinierea dinților îți îmbunătățesc zâmbetul, iar azi există o varietate de aparate dentare, de la cele clasice, cu brackeți metalici, și până la gutiere invizibile.
Proteticianul
Medicul protetician te ajută să ai din nou forma și funcționalitatea corectă a dinților. Acesta îți reface dinții cu ajutorul coroanelor sau fațetelor dentare. Este bine să mai știi că un medic specialist în protetică dentară restaurează și întreaga dantură, prin lucrări protetice fixe, înșurubate pe implanturi dentare.
Coroanele sunt recomandate pentru dinții ciobiți, fisurați ori fracturați, iar fațetele sunt ideale pentru micile imperfecțiuni de ordin estetic. De asemenea, o coroană dentară mai este aplicată și după ce dintele a fost tratat pe canal sau atașată implantului dentar.
Medicul generalist
Un dentist generalist are ca principal scop menținerea sănătății orale. El pune diagnosticul după ce verifică și cavitatea bucală clinic și radiologic și tratează afecțiunile dentare minore, precum cariile. Totodată, acesta mai face și detartraje sau igienizări profesionale, de două ori pe an, pentru ca tu să ai mereu respirația proaspătă și dantura sănătoasă.
Chirurgul
Specialistul în chirurgie tratează o mare varietate de probleme dentare, de la îndepărtarea dinților afectați, extracția molarilor de minte, la inserarea implanturilor dentare și reabilitarea întregii danturi. Chirurgul verifică radiografia și computerul tomograf și stabilește starea osului maxilar și poziția de inserare a implantului.
Domeniul stomatologiei s-a îmbunătățit și s-a diversificat foarte mult în ultimele decenii. Cu toate aceste specialități, poți merge la un profesionist care se concentrează pe problema dentară specifică în cauză. Scopul medicilor specialiști este să colaboreze, să cerceteze și să promoveze arta și știința stomatologiei. Și, mai presus de toate, ei știu că prevenirea afecțiunilor orale și menținerea sănătății dentare sunt cele mai importante activități pe care le pot face.