S-a descoperit cum funcționează metoda de clonare a cardului bancar, cât și cum a fost posibil jaful în cazul lui Jador.
Jador a căzut victima unor hoți, din cauza unei metode extrem de practicate la noi în țară. Cântărețul a făcut anunțul nefericit în mediul online, iar jurnaliștii WOWbiz.ro au descoperit cum funcționează, mai exact, clonarea cardurilor, și care sunt cele mai periculoase gesturi pe care o persoană le poate face.
În urmă cu puțin timp, cântărețul a traversat momente mai puțin fericite. Din păcate, acesta a fost victima hoților, care i-au golit contul.
Citește și: „Dacă sunt găsiți.” Cum își poate recupera Jador banii care i-au fost furați
Citește și: „Am acumulat-o într-un an de zile.” Jador a rămas fără o sumă uriașă, după ce a fost furat
Cum s-a realizat clonarea cardului lui Jador
Hoții pot găsi numeroase modalități prin care să aibă acces la datele proprietarul, iar mai apoi să le folosească în scop propriu. Jurnaliștii WOWbiz.ro au vorbit cu avocatul Adrian Cuculis, și au luat la cunoștință modalitățile de acțiune la care apelează majoritatea infractorilor, în momentul în care vor să copieze datele de pe carduri.
Astfel că, se pare că inclusiv plata la POS, pe care fiecare persoana o efectuează destul de des, este o metodă prin care datele pot fi copiate. Comercianții nu au, de cele mai multe ori, nicio vină și nici măcar nu știu că sunt și ei, la rândul lor, victimele acestor cazuri.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
"În principal, există câteva pârghii de care oamenii aceștia se folosesc. Spre exemplu sunt bancomatele care sunt ceva mai izolate și care nu sunt verificate periodic de către Serviciul Anti-Fraudă a Băncilor. Când ai un bancomat de genul acesta, le este foarte ușor să pună un copiat acolo. Plus că mai există și alte tehnici în care nu trebuie să introduci neapărat cardul în bancomat, ci pus și simplu se mai adună datele și prin mijloace wireless, dar asta sigur că sunt mai complicate și diferă și de locurile în care mergi.
Citește și: “Nici în prima zi...” Jador a ajuns pe mâna medicilor, în prima zi din an
Cum se pot fura sume de bani online
Jador a declarat în postarea despre cele întâmplate că este posibil ca totul să se fi întâmplat din cauza cumpărăturilor online pe care le face. Avocatul Adrian Cuculis a atras atenția și consideră că aceasta este chiar printre cele mai întâlnite modalități de clonare a cardurilor. Astfel, odată ce se fac cumpărături online și oamenii se îndreaptă spre metoda de plata, este foarte posibil ca infractorii să te redirecționeze către o pagină clonă a site-ului, unde se introduc detaliile de plată. Mai apoi, apare o eroare la plata, iar de acolo infractorii iau informațiile de pe card.
"Există, evident, varianta de clonare ce se realizează prin cumpărăturile online. Tu încerci să cumperi ceva de pe internet și te duce de la un site oficial la un site clonat și el, toate datele pe care le ai pe card și pe care trebuie să le introduci sunt luate, site-ul îți dă o eroare și acela e momentul la care teoretic s-a ajuns la clonarea informațiilor. Ei nu au nevoie de cardul tău fizic, cardul este doar un mijloc. Informațiile înscrise pe card sunt cele de care au infractorii nevoie ca să comande ulterior. Deci avem bancomate izolate, POS-uri de la comercianți care sunt compromise sau datele folosite pe internet în tot felul de site-uri care și ele pot face obiectul unor metode de atac. Cea mai simplă metodă de atac este să dărâmi, din punct de vedere electronic, un site și să faci o redirectare către site-ul pe care vrei să ajungă utilizatorul. I-ai furat datele și până când oamenii aceștia reacționează tu ai ajuns să ai deja datele furate", a mai explicat Adrian Cuculis, în exclusivitate.
Citește și: ”Păstrați-vă feminitatea!” Jador, plin de nervi după un concert. Ce i-a cerut o fană să facă la eveniment
Citește și: „Nu mai pot.” Jador, probleme de sănătate. Ce a postat artistul pe rețelele de socializare
Cum poate Jador să își recupereze banii furați
Cu toate că Jador a pierdut o sumă de bani destul de mare de pe card, artistul are șanse să îi recupereze. Băncile au obligația de a contribui la anchetă, iar dacă sunt serioase, ele trebuie să acopere suma de bani pe care clienții lor au pierdut-o deja.
"Banca este obligată să pună la dispoziție sumele de bani respective dacă există niște plăți neautorizate și ulterior să facă investigațiile necesare și să transmită mai apoi autorităților tot ceea ce înseamnă datele pe care le-au procurat, în așa fel încât să fie făptașii trași la răspundere. Asta dacă mai au pe cine să mai tragă la răspundere. Atunci, totul trebuie să înceapă printr-o plângere penală, căci banca spune foarte clar că nu despăgubește dacă nu se face această plângere penală, dar au existat și surprize când băncile nu au vrut să dispună plata acelor sume, susținând că este de vină proprietarul cardului", a explicat Adrian Cuculis, pentru WOWbiz.ro.