Tu stii care este diferenta dintre “a simti foame” si “a-ti fi pofta”? Afl-o si nu te vei mai ingrasa!

Tu stii care este diferenta dintre “a simti foame” si “a-ti fi pofta”? Afl-o si nu te vei mai ingrasa!
Tu stii care este diferenta dintre “a simti foame” si “a-ti fi pofta”? Afl-o si nu te vei mai ingrasa!

Pare simplu: mananci doar cand iti este foame si bei doar cand iti este sete, dar este mai usor de spus decat de facut.

Corpul nostru este atat de adaptat la un stil de viata si la obiceiuri alimentare ‘moderne’ incat nu mai stie sa-si asculte propriile instincte. In cadrul unui experiment, doua grupuri de copii, unii de trei ani si altii de cinci ani, au primit portii mari de macaroane. Grupul cu copii de trei ani s-a oprit din mancat dupa ce si-a potolit foamea, in timp ce grupul celor de cinci ani a continuat sa manance si dupa ce s-a saturat.

Drept urmare, comportamentul dobandit invinge instinctul intre varsta de trei si cinci ani. Astfel, copiii din grupul mai tanar si-au ascultat corpul iar instinctul le-a spus sa se opreasca cand au fost satui, in timp ce copiii din grupul mai mare invatasera deja sa ia bucata cea mai mare de prajitura sau sa-si goleasca farfuria.

Daca organismul nu mai stie sa asculte de instinct, cum stim sa facem diferenta intre pofta si foame?

Cand iti este foame, mananci orice.

Cand ai pofte, vrei sa mananci ceva anume.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Cand esti cu adevarat flamand, ai nevoie de hrana pentru a-ti potoli foamea. Este un lucru natural si orice tip de hrana iti va satisface nevoia fiziologica. Odata foamea potolita nu mai mananci pentru ca scopul tau a fost atins – esti satul.

De aceea un animal sau un copil de trei ani se opreste instinctiv din a manca atunci cand nu-i mai este foame. In schimb, poftele si mancatul in exces nu sunt instinctive. Nu ai nevoie de alimentul dupa care tanjesti. Poftele si mancatul in exces sunt comportamente dobandite, dezvoltate in timp prin mecanisme complexe de formare a unor obiceiuri. Alternativ, anumite pofte iti pot indica o carenta pe care corpul o semnaleaza la nivel subconstient.

Iata cateva sfaturi prin care poti invata din nou cum sa mananci cand iti este foame si sa bei cand iti este sete si cum sa combati poftele si mancatul excesiv, adica practic cum sa-ti asculti corpul.

Bea inainte de masa.- Inainte de orice masa, bea ceva – preferabil 1-2 pahare de apa cu cel putin 30 de minute inainte. Deseori ignoram senzatia de sete si preferam sa ne-o potolim mancand.

Dar nicio cantitate de mancare oricat de multa apa ar contine nu poate potoli setea ci din contra, aportul de sare din anumite preparate poate spori senzatia de sete, intrand astfel intr-un cerc vicios. In cazul multor oameni, senzatia de sete poate fi usor confundata cu cea de foame.

Opteaza pentru gustari mai sanatoase intre mese.- Daca ti-ai potolit setea intre mese si tot te simti flamand 10-20 minute mai tarziu, alege o gustare usoara de genul legume sau fructe proaspete.

Nu numai ca obtii mai multi nutrienti in acest fel, dar te vor face sa te simti satul mult mai repede si pentru o perioada mai mare de timp decat, sa zicem, o punga de chipsuri sau un baton de ciocolata.

Citește și: Radu de la ''Casa iubirii'', în doliu! Fostul concurent al emisiunii este distrus de durere: "Mi-a vegheat fiecare pas!" Despre cine este vorba- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

Nu

pastra dulciuri si alte tentatii nesanatoase la indemana.- Daca inlaturi sursa tentatiilor, acestea nu iti vor face cu ochiul. Este valabil mai ales pentru cei ce petrec majoritatea timpului acasa si in special in bucatarie. Cand stai acasa, poti manca in nestire. Incearca sa nu tii in casa produse pe care nu vrei sa le mananci. Daca, totusi, simti nevoia sa ai ceva gustari in casa, cumpara in portii mici.

Gateste feluri de mancare mai simple.- Cand stai la o masa plina cu multe feluri de mancare, e usor sa te pierzi si sa abuzezi de mancare. O analiza a mai multor studii pe animale si oameni arata ca deseori consumul de mancare creste cand o masa are mai multe feluri si este asociata cu o greutate corporala mai mare si o cantitate de grasime marita. De aceea e bine sa limitezi optiunile alimentare atunci cand depinde de tine.

Mananca mai multe legume la o masa.- Bogate in fibre, legumele  maresc senzatia de satietate si scad pofta de a rontai in continuu. Chiar si cand te afli in fata unui meniu apetisant, este greu sa mananci in exces daca te-ai saturat deja cu legume nutritive. Zicala “nicio masa fara legume/ verdeturi” se dovedeste mai adevarata ca oricand. Ca regula de baza: incepe intotdeauna cu salata sau cu garniturile de legume.
Citeste continuarea pe: www.viataverdeviu.ro



Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

Cum reușește Lora să se mențină în formă? Artista le sfătuiește pe femei să se iubească așa cum sunt: „Încerc să evit zahărul. Compensez cu legume și cu apă.”

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Scandal monstru între Roberta și Julia! „Să faci pași la tine acasă, tu, nu eu!” Iată ce replici aprige și-au spus cele două concurente și cum a reacționat Sebastian

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies