Culoarea parului este data de celule numite melanocite. Melanocitele produc pigmentii naturali ai parului, dar si ai pielii sau ai ochilor. Acesti pigmenti sunt absorbiti de foliculul firului de par.
Culoarea parului depinde de concentratia a doua grupuri de melanocite: eumelanins (pentru pigmenti maro si negri) si pheomelanins (pentru rosu si galben). Variatia acestor pigmenti duce la diferite coloraturi ale parului (saten, brunet, blond, roscat).
Incaruntirea si mai apoi albirea parului tin de procesul de crestere. Acesta este ciclic si are trei etape: anagen (de crestere), catgen (de tranzitie) si telogen (latenta).Etapa anagen poate dura intre trei si cinci ani.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
La sfarsitul ciclului, parul cade, iar folicul ramane gol pana la inceperea urmatorului ciclu de crestere. Productia de pigment respecta, de asemenea, acest proces. Cand celulele de pigment se dezactiveaza la sfarsitul unui ciclu, insa nu reincep sa mai produca pigmenti la inceputul urmatorului ciclu de crestere, parul devine carunt.
Citeste continuarea pe: www.descopera.ro