Cancerul osos este un tip de cancer destul de rar intalnit.
Cancerul osos poate debuta la nivelul oricarui os din organism, dar cel mai frecvent afecteaza oasele lungi care intra in alcatuirea bratelor si picioarelor.
Exista mai multe tipuri de cancer osos. Unele dintre acestea apar in principal la copii, in timp ce altele afecteaza mai mult adultii.
Termenul de cancer osos nu include tipurile de cancer care debuteaza in alte tesuturi ale organismului si se raspandesc la os.
Tipuri de cancer osos
Cancerul osos este cauzat de o problema a celulelor care alcatuiesc osul- Exista mai multe tipuri diferite de cancer osos. Cele mai frecvente tumori osoase primare includ osteosarcomul, sarcomul Ewing, condrosarcomul, histocitomul fibros malign, fibrosarcomul si chordoma.
- Osteosarcomul este cel mai intalnit tip de cancer osos. Osteosarcomul apare cel mai frecvent la persoanele de sex masculin cu varsta cuprinsa intre 10 si 25 de ani. Cu toate acestea, poate afecta si persoanele adulte. Osteosarcomul debuteaza adesea la nivelul oaselor lungi ale braţelor si picioarelor, in zonele de crestere rapida din jurul genunchilor si umerilor. Acest tip de cancer este de cele mai multe ori agresiv, cu risc crescut de raspandire la plamani.
- Sarcomul Ewing este cea mai agresiva forma de cancer osos si afecteaza persoanele tinere cu varsta cuprinsa intre 4 si 15 ani. Apare mai frecvent in randul baietilor si este rareori intalnit la adultii de peste 30 de ani. Sarcomul Ewing debuteaza cel mai des la mijlocul oaselor lungi ale bratelor si picioarelor.
- Ca incidenta, condrosarcomul este al doilea tip de cancer osos si insumeaza 25% din toate tumorile osoase maligne. Aceste tumori se dezvolta din celulele cartilaginoase si pot fi agresive sau relativ lente, in crestere. Spre deosebire de multe tumori osoase, condrosarcomul este cel mai frecvent manifestat de persoanele de peste 40 de ani. Acesta afecteaza mai mult barbatii si se poate raspandi la plamani si ganglionii limfatici. Condrosarcomul este cel mai adesea localizat la nivelul oaselor pelvisului si soldurilor.
- Histiocitomul fibros malign afecteaza tesuturile moi, inclusiv pe cele musculare, ligamentele si tendoanele.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
- Fibrosarcomul este mult mai rar diangosticat decat celelalte tumori osase.
- Cordomul este o tumoara osoasa foarte rara, cu o rata de supravietuire de maxim 6 ani de la diagnosticare. Cordomul apare la adultii de peste 30 de ani si afecteaza cel mai des persoanele de sex masculin. Acest tip de cancer osos apare in mod special in partea inferioara sau superioara a coloanei vertebrale.
Semne si simptome
Din pacate, simptomele cancerului osos nu se manifesta intr-un mod semnificativ decat atunci cand boala este intr-un stadiu avansat. In plus, multe tipuri de cancer se dezvolta lent, pe o perioada lunga de timp, ceea ce poate determina bolnavul sa asocieze simptomele cu alte conditii legate de inaintarea in varsta, cum ar fi artrita.
Alti factori care influenteaza simptomele cancerului osos sunt localizarea si marimea tumorii.
Cel mai frecvent simptom al tumorilor osoase este durerea. In cele mai multe cazuri, durerile devin treptat mai severe. Initial, durerea poate fi prezenta doar noaptea sau in timpul activitatilor fizice. In functie de marimea tumorii, cei afectati pot prezenta simptome timp de saptamani, luni sau chiar ani inainte de a merge la control medical.
In cazuri restranse, bolnavii pot resimti senzatia de taietura constanta la nivelul tesuturilor din jurul oaselor.
Acest simptom este mai comun in cazul histiocitomului fibros malign sau fibrosarcomului, dar poate sa apara si in cazul altor tipuri de cancer osos.
In timp, dezvoltarea tumorii poate cauza fragilitatea oaselor. In acest caz, fracturile si traumatismele la nivelul oaselor apar mai des si mai usor decat in mod normal. Acesta este un semn definitoriu al cancerului osos si poate fi prezent atat in cazul tumorilor maligne, cat si in cauzul tumorilor benigne. Chiar si tumorile beningne se pot raspandi si pot slabi rezistenta oaselor.
Citește și: Adevărul despre moartea lui Gabi Cotabiță! România, în șoc- stirilekanald.ro
In cazul in care tumoara comprima un nerv din zona afectata, bolnavul poate resimti durere, amorteala sau furnicaturi in acea zona. Atunci cand sunt comprimate vasele de sange din jurul tumorii, este afectat fluxul sanguin.
Alte semne si simptome mai putin intalnite includ febra, frisoanele, transpiratiile nocturne si scaderea in greutate. Aceste manifestari sunt mai frecvente dupa ce cancerul se raspandeste la alte tesuturi din organism.
Diagnostic
Primul lucru pe care il va face medicul in incercarea de a descoperi cancerul osos este sa cunoasca istoricul medical al bolnavului. Aceasta va include o revizuire a problemelor de sanatate din trecut, precum si simptomele bolii, dar si progresia acestora. In continuare, medicul va recomanda efectuarea unor investigatii specifice.
- Raze X. Cu toate ca razele X sunt un instrument de diagnosticare foarte eficient, in cazul cancerului osos in stadiu incipient, acesta nu va aparea in imaginile cu raze X. Cu toate acestea, atunci cand prin intermediul razelor X se poate observa tumoara, medicul poate determina daca formatiunea este maligna sau beninga, in functie de forma pe care o are tumoara.
- Tomografie computerizata. Aceasta investigatie este un test mai avansat care poate oferi o imagine transversala a oaselor. Tomografia computerizata ofera o imagine detaliata a oaselor si este mai eficienta in depistarea cancerelor in stadii incipiente. Scanarea ofera, de asemenea, informatii suplimentare privind dimensiunea si localizarea tumorii.
- Imagistica prin rezonantă magnetica (RMN). RMN-ul poate oferi imagini detaliate ale oaselor si tesuturilor moi, inclusiv muschi, tendoane, ligamente, nervi si vase de sange.
- Biopsie. In majoritatea cazurilor, toate celelalte teste ajuta medicul sa vada care este cel mai bun loc din care poate preleva un mic esantion de tesut sau os, pentru biopsie.
Sursa: www.dcnews.ro