Tu stii care sunt valorile normale ale colesterolului ? Iata  ce simptom apare cand e prea mare!

Tu stii care sunt valorile normale ale colesterolului ? Iata  ce simptom apare cand e prea mare!
Tu stii care sunt valorile normale ale colesterolului ? Iata  ce simptom apare cand e prea mare!

Nivelul crescut al colesterolului este una dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare si, netratat, creste riscul de infarct sau accident cerebral.

In Romania, peste o treime din populatie este afectata de hipercolesterolemie. Medicii avertizeaza ca numarul bolnavilor e in continua crestere, in special din cauza regimului alimentar bogat in grasimi si a sedentarismului.

Organismul uman are nevoie de colesterol, rolul sau fiind, printre altele, acela de a asigura integritatea celulelor si de a sta la baza unor diverse procese biochimice.

Insa, exista doua tipuri de colesterol, “rau” (LDL), care se depune pe peretii vaselor de sange, si “colesterolul bun” (HDL), pe care ficatul il poate procesa si apoi elimina din organism.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Nivelul total de colesterol sangvin nu trebuie sa depaseasca valoarea de 200 mg/dl. Daca aceasta valoare creste, ar trebui sa luam masuri preventive inainte sa se ajunga la un nivel riscant de colesterol  (mai mare de 250 mg/dl). Mentinerea ratiei zilnice de grasimi ingerate sub valoarea de 20%, maximum 30% din totalul caloriilor este vitala pentru pastrarea nivelului de colesterol in limite normale.

Colesterol    Valoare
Colesterol total    190-200 mg/dl
LDL colesterol    Mai mic de 115 mg/dl
HDL colesterol    Mai mare de 40 mg/dl

Ingrosarea vaselor de sange, risc de infarct
Desi poate fi mostenita, hipercolesterolemia este de cele mai multe ori cauzata de alimentatia bogata in grasimi saturate (produse de origine animala, dar si margarina), de lipsa activitatii fizice, dar si de fumat, care scade nivelul de “colesterol bun”.

Pe de alta parte, pacientii care au probleme cu colesterolul nu prezinta niciun fel de simptom, insa in timp acesta se depune pe vasele de sange. Astfel, se instaleaza si ateroscleroza, afectiune ce produce infarctul miocardic.

“Ateroscleroza reprezinta o afecţiune cronica. Din pacate, fluctuatiille de risc pe termen scurt provoaca evenimente acute, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral”, explica Gheorghe Andrei Dan, medic la Clinica de Medicina Interna si Cardiologie, din cadrul Spitalului Clinic Colentina.


Citeste continuarea pe:  www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Cum trebuie ceapa depozitată corect și care este secretul pentru inelele perfecte de ceapă

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies