Usturoiul verde este recunoscut pentru proprietatile sale curative, fiind considerat in unele bucatarii drept regele condimentelor.
In compozitia acestuia se regasesc o serie de vitamine (A1, B1, B2 si C), substante minerale, precum fosfor, sulf, potasiu, siliciu, iod, calciu, aminoacizi, dar si anumite substante anticancerigene.
Spre deosebire de cateii de usturoi, care au si ei diverse proprietati curative, usturoiul verde este mai fraged, mai suculent si mai putin iute. Pentru ca organismul sa beneficieze din plin de efectele terapeutice ale usturoiului verde, acesta trebuie consumat in stare proaspata sau adaugat in preparate la sfarsit, fara a-l fierbe.
Puteti folosi atat tulpina alb-verzuie, cat si frunzele proaspete la prepararea salatelor, a sandvisurilor, dar si ca ingredient principal la tocanite, supe, fasole verde sau cartofi fierti. Primavara, foarte apreciat pentru gustul sau este si sosul de usturoi verde, iar pentru iarna puteti pune in camara cateva borcane cu usturoi verde in otet, pe care-l puteti consuma cu succes impreuna cu o friptura.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Spre deosebire de usturoiul uscat, cel verde, de primavara, nu ne protejeaza
Fitohormonii pe care ii contine usturoiul verde sunt substante cu structura chimica similara hormonilor, care se gasesc in toate plantele fragede. Acestia actioneaza asupra receptorilor din tesuturi si din glande, ajutand in acest fel la curatarea organismului.
Studiile cercetatorilor arata ca un consum sustinut de usturoi verde are efecte de prevenire a afectiunilor respiratorii, racelii sau gripei, reducand semnificativ timpul de vindecare, dar ajuta si la ameliorarea durerilor de cap.
Arma-anticancer- Usturoiul verde contine o substanta denumita alicina, un antibiotic natural cu spectru larg, dar si substante cu rol antiviral, antiinflamator si antifungic.
Toate aceste substante intaresc sistemul imunitar, protejand astfel organismul de infectii si alte boli, inclusiv de cancer. S-a demonstrat ca salata din frunzele verzi ale usturoiului combate in mod eficient aparitia diverselor forme de cancer. Cercetatorii francezi au ajuns la concluzia ca absorbtia siliciului din usturoiul verde favorizeaza fabricarea de globule albe anticanceroase, apte sa produca interferon, inamicul principal al celulelor canceroase.
Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro