Aşa cum probabil ştii deja, solarul este un aparat cu ajutorul căruia poţi obţine un bronz uniform şi de o nuanţă foarte plăcută, într-un timp relativ scurt. Solarul emite radiaţii UV mai intense cu până la de 15 ori mai mult decât razele soarelui, iar din această cauză există un risc crescut la care te supui, mai ales când visezi la o culoare ciocolatie a pielii, iar nuanţa ta naturală a tenului este una foarte deschisă.
Ce pot genera radiaţiile periculoase ale solarului?
Cantitatea mare de radiaţii UV nu dăunează doar zonei cutanate a corpului, ci sunt afectate şi alte organe, mai ales dacă expunerea este una îndelungată. Astfel, mai multe minute la solar decât ar fi indicat să stai în cadrul unei şedinţe îţi pot afecta grav ochii, mai ales dacă nu foloseşti o protecţie specială pentru aceştia. Nu este suficient să închizi ochii atunci când aştepţi să te bronzezi, ci e necesar să ai ochelarii de protecţie pe toată durata expunerii la razele UV. Ochelarii de soare nu reprezintă sub nicio formă un înlocuitor pentru ochelarii de protecţie UV, cu atât mai puţin o pereche de lentile de contact Bausch and Lomb. Nu neglija acest detaliu important!
Cui este interzis solarul?
Dacă ai sub 18 ani, dacă ai o afecţiune a pielii pentru care primeşti tratament medicamentos, dacă ai un fenotip cutanat de
tip 1 (adică, mai tot timpul când stai la plajă, te arzi pe piele sau nu te bronzezi, oricât de mult ai încerca, dacă ai pistrui ori dacă ai păr blond sau roşcat natural) sau de tip 2 (adică dacă ai pielea foarte deschisă, dacă te bronzezi foarte rar sau dacă ai păr blond sau roşcat sau ochi verzi ori albaştri), dacă eşti însărcinată,
Ce nu ar trebui să faci?
Nu sta mai mult de câteva minute în cadrul fiecărei şedinţe de solar şi nu depăşi 10 ore de expunere pe an. Imediat după şedinţa de solar, evită contactul cu razele soarelui, pentru că altfel efectele nocive se vor înmulţi, iar riscul de apariţie al arsurilor la nivelul pielii va creşte. Nu în ultimul rând, nu uita să te hidratezi corespunzător înainte şi după fiecare şedinţă de solar, pentru că 10 minute petrecute aici echivalează cu o zi de stat pe plajă, non stop. Iar dacă apar efecte nedorite, cum ar putea fi usturimea sau mâncărimea la nivelul pielii, adresează-te de urgenţă medicului. Ai grijă de sănătatea ta!