Turmericul este un ingredient cu o aroma piperata, dulce si amara in acelasi timp si cu un usor parfum care te duce cu gandul la portocale si ghimbir.
Este cel mai cunoscut ingredient din curry si ofera mancarurilor o culoare de galben-stralucitor.
Turmericul este obtinut din radacina plantei de Curcuma. De mii de ani, turmericul este folosit ca un puternic anti-inflamator natural, fiind numit in mod traditional „sofran indian”, mai ales din cauza culorii sale galben-portocaliu. A fost utilizat de-a lungul istoriei ca si condiment, remediu vindecator si colorant textil.
Beneficiile turmenicului pentru sanatate- Este un ingredient puternic, folosit in medicina traditionala chinezeasca si indiana ca un agent anti-inflamator pentru tratarea unei varietati de afectiuni, cum ar fi icterul, durerile menstruale, hemoragiile,
Tratament eficient pentru tratarea bolilor inflamatorii intestinale- Curcumina poate fi un tratament ieftin, bine tolerat si eficient pentru boli inflamatorii intestinale cum ar fi Boala lui Crohn si colitele ulceroase.
Studiile clinice au demonstrat efectele antioxidante ale curcuminei, scotand in evidenta faptul ca este capabila sa neutralizeze radicalii liberi, sa protejeze organismul de substantele chimice care pot provoca deteriorarea celulelor, lucru important mai ales in cazul persoanelor care sufera de artrita.
Intr-un studiu recent, in care a fost analizat efectul acestei substante asupra pacientilor cu poliartrita reumatoida, curcumina a iesit „responsabila” de imbunatatirea mobilitatii, reducerea rigiditatii corpului si prelungirea timpului de mers pe jos fara intampinarea durerilor sau altor probleme legate de aceasta afectiune, reducand totodata si inflamarea articulatiilor.Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Preventia cancerului- Actiunile antioxidante ale curcuminei si turmenicului, implicit, permit protejarea celulelor colonului impotriva radicalilor liberi care pot deteriora ADN-ul celulelor si pot cauza cancer in scurt timp.
Curcumina ajuta organismul sa distruga celulele canceroase mutante, reusind sa impiedice multiplicarea sau raspandirea acestora in organism.Poate sa previna si boala Alzheimer- Exista numeroase dovezi stiintifice conform carora persoanele care includ curcumina (turmenicul) regulat in dieta lor se confrunta cu un risc mult mai scazut de a dezvolta boala Alzheimer, fata de persoanele care nu consuma aceasta substanta. De asemenea, conform specialistilor, curcumina nu numai ca poate sa previna aceasta afectiune, dar poate si sa intarzie dezvoltarea bolii daca aceasta s-a instalat deja.
Desi este inca neclar modul in care curcumina protejeaza organismul, una dintre teorii sustine faptul ca aceasta substanta poate intrerupe productia de IL-2, o proteina care joaca rolul-cheie in distrugerea mielinei, elementul care protejeaza celulele nervoase in organism.
Cum alegi ce sa cumperi?- Turmericul se gaseste la orice plafar si la aproape orice magazin alimentar si este disponibil pe o scara foarte larga.
Cum folosesti turmenic in bucatarie? Poti utiliza turmericul la o varietate de retete culinare, deoarece este un condiment care poate sa transforme orice mancare banala intr-o adevarata reteta de succes.
Iata cateva idei:
- Adauga turmeric la salata de oua, pentru a-i da o culoare galbena si un gust mai indrazent
- Poti sa il amesteci cu orez brun, stafide, ciuperci, coriandru si chimion si vei obtine o reteta simpla, dar delicioasa
- Desi, in general, turmericul este un ingredient folosit la prepararea curry-ului, unele persoane il presara si peste mancare gata preparata,
pentru a-i oferi o aroma usor picanta.
- Poti sa condimentezi cu turmeric legume la cuptor, cum ar fi conopida, telina, ardeiul dulce sau broccoli
- Poti sa il adaugi in numeroase sosuri sau dressinguri pentru salate si poti sa il adaugi si in supe, in momentul prepararii.
Citeste continuarea pe: www.csid.ro