Iată cele mai gustoase rețete de turtă dulce!
Turta dulce nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun, întrucât nu este numai favorita celor mici, chiar și adulții au o slăbiciune pentru acest desert. Glazura acestor turte poate fi modelată în fel și chip, fiind o activitate benefică pentru cei mici.
Turta dulce poate fi preparată cu făină albă sau de secară, cu miere, cu zahăr brun sau alb, pot fi adăugate fructe confiate și multe altele.
Citeste si: CITEȘTE: Rețeta de cozonac a lui chef Cătălin Scărlătescu
Turtă dulce cu miere
Timp de preparare
10 minute
Timp de gatire
8 minute
Timp Total
18 minute
Autor: Savori Urbane
Portii: 60 bucati
Ingrediente- savoriurbane.com
Pentru turta dulce:
- 320 g faina
- 100 g unt
- 200 g miere
- 1 ou
- 1 lingurita rasa de bicarbonat
- un praf de sare
- 2 linguri rase condiment pentru turta dulce (scortisoara, cardamom, cuisoare, ghimbir pudra)
- 1 zahar vanilat
TURTĂ DULCE CU MIERE
Topiți untul și amestecați-l cu miere. Puneți făina, oul și condimentele într-un vas, apoi adăugați amestecul de unt și miere.
Frământați cu mâna sau cu un aparat special, până când obțineți o cocă omogenă.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Puneți aluatul într-o folie transparentă și lăsați-l cel puțin o oră la frigider, deși recomandat ar fi să stea la rece peste noapte.
După ce ați scos aluatul din frigider, lăsați-l la temperatura camerei timp de 30 de minute, întrucât nu îl veți putea modela dacă este rece.
Pe o scândură înfăinată, întindeți aluatul astfel încât acesta să rămână la o grosime de aproximativ 5-6 mm.
Cu ajutorul unei forme, porționați turta și așezați-o pe o foaie de copt într-o tavă.
Turta dulce va trebui lăsată la cuptor la o temperatură de 170° timp de aproximativ 8-9 minute (cuptor preîncălzit).
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe BROCCOLI. Beneficiile consumului de broccoli
Turtă dulce raw
Timp de preparare: 20 min
Ingrediente necesare:
- 1 cana de curmalehidratate fara samburi (curmalele uscate se lasa in jur de 10 min la hidratat intr-un bol cu apa)
- 1 cana de migdalemacinate / faina de migdale
- 1/2 cana de miez de nuca
- 1 lingura de ghimbir macinat
- 1 lingura de scortisoara macinata
- 1 lingurita de vanilie
- 1/2 lingurita de nucsoara macinata
- 1/4 lingurita de cuisoare pudra
- migdale macinate sau nuca de cocospentru decorare (optional)
Citeste si: CITEȘTE: Dieta MILITARĂ- avantaje, exemplu de meniu, listă de cumpărături
Mod de preparare
Puneți ingredientele în blender și amestecați până obțineți o pastă omogenă.
Aluatul se va lăsa la frigider timp de 10 minute, întrucât veți lucra mult mai ușor cu el dacă se întărește puțin.
Scoateți aluatul de la rece și și întindeți-l pe foile de copt. Decupați formele dorite și pudrați-le cu migdale măcinate sau cu nucă de cocos.
Citeste si: NOTEAZĂ: Rețetă de GOGOȘI la cuptor. Cu ce sunt diferite față de cele clasice
Biluțe de turtă dulce cu ciocolată
Timp de preparare: 10 min
Ingrediente necesare:
- 1 cana de migdale raw(sau orice alt mix de alune/seminte preferati)
- 15 curmale fara samburi
- 1 1/2 pudra de cacao raw
- 1 lingurita de condimente pentru turta dulce: scortiosara, cuisoare, nucsoara
- 1/2 lingurita de vanilie
- un praf de sare
Optional:
- unt vegetal la alegere: unt de cacao, unt de cocos…
- 1 lingurita de apa calduta
- fulgi de cocos
Mod de preparare:
Primii pași sunt similari cu cei din rețeta anterioară. Diferența constă în faptul că veți modela aluatul în formă de biluțe și le veți tăvăli prin fulgi de cocos. Pot fi păstrate la frigider timp de 5 zile.
Citeste si: NOTEAZĂ: Cât timp se fierbe răcitura. Cum gătești piftia perfectă
Biluțe energizante cu aromă de turtă dulce
Timp de preparare: 10 min
Ingrediente necesare:
- 10 curmale hidratate in apa calduta, fara samburi
- 1/2 cana de migdale
- 1/2 cana de miez de nuca
- 1/4 cana de seminte de in
- 1/4 cana de seminte de dovleac
- 1 lingura de melasa din trestie de zahar
- 1 lingurita de scortisoara
- 1 lingurita de ghimbir macinat
- 1/4 lingurita de cuisoare
- 1/4 lingurita de nucsoara
Optional: seminte de chia pentru decor
Citeste si: DESCOPERĂ: Rețete cu SOS BECHAMEL, gustoase și ușor de preparat
Mod de preparare:
Curmalele vor fi scurse, însă apa în care au stat la înmuiat trebuie păstrată.
Ingredientele vor fi mixate cu ajutorul unui blender până se va obține o pastă fină, ușor lipicioasă.
Dacă aluatul este mult prea uscat, puteți să adăugați apa rămasă de la curmale.
Luați o bucățică de aluat și rostogoliți-o între palme până se formează o biluță.
Tăvăliți biluțele prin semințe de chia și lăsați-le la frigider până se întăresc.
Dacă le congelați, puteți să le consumați și după luni bune.
Citeste si: CITEȘTE: Rețetă de FRUCTE CONFIATE. Cum le faci exact cum sunt și în comerț