Datorita gustului aromat si condimentat, hreanul este utilizat la gatit.
Insa aceasta leguma este folosita si pentru tratarea diverselor afectiuni: impotriva tusei, a reumatismului, a gripei, pentru afectiuni cardiovasculare sau pentru imbunatatirea memoriei.
Hreanul poate fi folosit in stare cruda, proaspat, ras, dar si sub forma de tinctura, ca medicament natural.
Intern, tinctura de hrean este recomandata pentru tratarea tusei, a guturaiului si a gripei, iar extern se recomanda pentru tratarea reumatismului sau a plagilor necrozate.
Da pe razatoarea mica cateva radacini de hrean si umple o treime de borcan cu ele. Umple apoi restul borcanului cu alcool alb alimentar de 80 de grade. Lasa la macerat 8 zile, apoi strecoara, presand amestecul printr-un tifon.
Intern, ia cate o jumatate de lingurita de 3 sau 4 ori pe zi, iar extern, aplica pe zonele afectate. Aplicarea tincturii este usor dureroasa, dar e foarte eficienta.
Se recomanda evitarea consumului de hrean persoanelor ce sufera de gastrita hiperacida sau de sindromul colonului iritabil.
Sursa: curademiere.ro
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro