Cunoscute inca din Roma antica pentru proprietatile lor medicinale, au ajuns sa fie cultivate pe scara larga abia la sfarsitul secolului al XVIII-lea, in Franta. Acum nimeni nu-si mai poate imagina viata fara ele.
Capsunile sunt printre cele mai bogate fructe in vitamina C, dar si in beta-caroten, luteina, zeaxanthina, acid elagic, antocianine, antioxidanti puternici in lupta cu radicalii liberi. De asemenea, aceste mici fructe au un continut ridicat de calciu, magneziu, potasiu, fier, mangan, zinc, fluor, fosfor, cupru, dar si de vitaminele A, E, K si cele din complexul B.
Combat carenta de vitamina C- Capsunile sunt eficiente in combaterea carentei de vitamina C, benefica in afectiuni precum alergii, infectii, inflamatii, cancer.
Sustin sistemul imunitar- Datorita vitaminelor C, A, E, a beta-carotenului, luteinei, zeaxanthinei si polifenolilor, capsunile ajuta la intarirea sistemului imunitar. De asemenea, zincul si manganul sunt cofactori ai unor enzime din organism, cu rol de indepartare a radicalilor liberi. "Scutul" antioxidant al capsunilor ajuta la mentinerea sanatatii pe termen lung a organismului si protectia impotriva imbatranirii si a cancerului.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Previn aparitia cancerului- Indirect, prin intarirea imunitatii, aceste fructe previn aparitia cancerului. Acidul elagic este un alt compus din structura capsunilor care se afla in cercetare datorita efectului sau puternic antitumoral.
Imbunatatesc vederea- Cercetatorii au aratat ca anumiti antioxidanti din capsuni ajuta la mentinerea sanatatii ochilor, prevenind cataracta.
Vitamina C este foarte importanta in acest sens, oferind protectie impotriva efectelor nocive ale radiatiilor UV asupa ochilor.Alunga ridurile- Vitamina C este esentiala pentru producerea fibrelor de colagen, care mentin sanatatea si frumusetea tenului. O dieta bogata in vitamina C va avea ca efect "intinerirea" pielii, deoarece va creste rezistenta fata de radicalii liberi si elasticitatea pielii.
Amelioreaza bolile reumatismale- Datorita antioxidantilor continuti, consumul de capsuni are efect antiinflamator, avand proprietatea de a ameliora bolile reumatismale.
Previn bolile cardiovasculare- Capsunile ajuta si la prevenirea aparitiei bolilor cardiovasculare. Continutul ridicat de potasiu al acestor fructe ajuta la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, s-a observat ca un consum regulat de capsuni scade riscul de infarct.
Citeste continuarea pe: www.dcnews.ro