Ultrasunetele pot elimina placile de proteine responsabile pentru maladia Alzheimer la soarecii de laborator, contribuind la refacerea memoriei lor, conform unui studiu publicat in revista medicala americana Science Translational Medicine, care deschide calea unui nou tratament pentru pacientii cu aceasta degenerare a creierului, incurabila pentru moment, scrie AFP.
Ultrasunetele, folosite de exemplu pentru ecografii sau pentru spargerea pietrelor la rinichi, stimuleaza in acest caz anumite celule ale sistemului imunitar din creier, astfel incat acestea ingereaza placi de proteine beta-amiloid, probabil responsabile de maladia Alzheimer.
Tratamentele impotriva Alzheimer si a multor alte tulburari ale creierului sunt dificil de tintit in principal din cauza unei bariere naturale formata dintr-un strat protector impermeabil de celule care protejeaza creierul impotriva infectiilor, dar blocheaza, de asemenea, si patrunderea medicamentelor.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Pentru a penetra acest sistem de aparare, cercetatorii au folosit ultrasunete si microbule injectate in sange. Acestea microbule vibreaza sub efectul undelor sonore de inalta energie, permitand deschiderea pentru scurt timp a barierei de protectie a creierului.
Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro