Uimitor! Uite ce se intampla cu organismul la un an dupa ce te-ai lasat de fumat!

Uimitor! Uite ce se intampla cu organismul la un an dupa ce te-ai lasat de fumat!
Uimitor! Uite ce se intampla cu organismul la un an dupa ce te-ai lasat de fumat!

Medicii declara o persoana ca fiind „fosta fumatoare” abia la un an dupa ce aceasta a renuntat la tutun.

Lipsa din organism a celor peste 6.000 de substante nocive din tigari se vede la nivelul tuturor organelor. Primul care are de castigat este sistemul circulator.

„Dupa doar un an de cand omul nu mai fumeaza, riscul de atac vascular cerebral este la fel ca la un nefumator. Si tot dupa un an, riscul de infarct miocardic acut se reduce cu jumatate”, spune Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog, coordonatorul programului national „Stop Fumat”.

In plus, functia pulmonara se imbunatateste considerabil.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

„Volumele pulmonare, care la marii fumatori, la cei diagnosticati cu BPOC sunt mult reduse, incep sa recupereze cu 10%, apoi cu 30%, astfel incat la un an de zile putem vorbi de o functie pulmonara stabilizata si mult imbunatatita.Riscul

de a dezvolta pneumonii, de a face infectii respiratorii severe scade odata cu trecerea timpului”, arata dr. Veronica Surlea, medic primar pneumolog.

Iar dupa cinci ani scade cu 50% riscul de a dezvolta cancer bucal, laringian sau de esofag, mai spun medicii. La 10 ani de la renuntarea la tutun, riscul de cancer pulmonar se injumatateste.

„Riscul de a dezvolta cancer bronhopulmonar, chiar dupa ce am renuntat la fumat persista, datorita modificarilor ireversibile la nivelul epiteliului bronsic”, avertizeaza dr.

Veronica Surlea.

„Acesta este un lucru de care fumatorii nu prea isi dau seama sau pe care il neglijeaza: odata ce fumeaza au risc toata viata de a face cancer pulmonar. E adevarat, cu cat se lasa mai repede de fumat, cu cat trece mai mult timp de la momentul renuntarii la tigari, cu atat acest risc scade”, spune si dr. Magdalena Ciobanu.

Tot statisticile arata ca dupa 25-30 de ani de la renuntarea la tutun, riscul de a face cancer pulmonar este acelasi ca si in cazul unei persoane care nu a fumat

niciodata.
Sursa: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Cum să-ți atragi soțul de vis: 5 tehnici de manifestare care funcționează

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Theo Rose a vorbit despre decizia care i-a schimbat total viața

Adevăratul motiv pentru care celebra actriță Fadik Sevin Atasoy a părăsit distribuția serialului Totul pentru familia mea, în care a jucat rolul Şengül! A fost nevoită să se retragă sau totul s-a întâmplat conform scenariului?

Imaginile durerii la înmormântarea Denisei! Ce s-a întâmplat cu tânăra ucisă de Șacalul din Constanța: "Inima și sufletul meu..."


Cookies