Medicii declara o persoana ca fiind „fosta fumatoare” abia la un an dupa ce aceasta a renuntat la tutun.
Lipsa din organism a celor peste 6.000 de substante nocive din tigari se vede la nivelul tuturor organelor. Primul care are de castigat este sistemul circulator.
„Dupa doar un an de cand omul nu mai fumeaza, riscul de atac vascular cerebral este la fel ca la un nefumator. Si tot dupa un an, riscul de infarct miocardic acut se reduce cu jumatate”, spune Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog, coordonatorul programului national „Stop Fumat”.
In plus, functia pulmonara se imbunatateste considerabil.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
„Volumele pulmonare, care la marii fumatori, la cei diagnosticati cu BPOC sunt mult reduse, incep sa recupereze cu 10%, apoi cu 30%, astfel incat la un an de zile putem vorbi de o functie pulmonara stabilizata si mult imbunatatita.Riscul
Iar dupa cinci ani scade cu 50% riscul de a dezvolta cancer bucal, laringian sau de esofag, mai spun medicii. La 10 ani de la renuntarea la tutun, riscul de cancer pulmonar se injumatateste.
„Riscul de a dezvolta cancer bronhopulmonar, chiar dupa ce am renuntat la fumat persista, datorita modificarilor ireversibile la nivelul epiteliului bronsic”, avertizeaza dr.
„Acesta este un lucru de care fumatorii nu prea isi dau seama sau pe care il neglijeaza: odata ce fumeaza au risc toata viata de a face cancer pulmonar. E adevarat, cu cat se lasa mai repede de fumat, cu cat trece mai mult timp de la momentul renuntarii la tigari, cu atat acest risc scade”, spune si dr. Magdalena Ciobanu.
Tot statisticile arata ca dupa 25-30 de ani de la renuntarea la tutun, riscul de a face cancer pulmonar este acelasi ca si in cazul unei persoane care nu a fumat
Sursa: www.doctorulzilei.ro