Oamenii de stiinta au observat ca un numar din ce in ce mai mic de oameni aleg sa se casatoreasca desi mariajul este unul dintre cele mai bune lucruri pe care cineva il poate face pentru el/ea insusi.
Cercetatorii sustin ca atunci cand doi oameni isi unesc destinele ei sunt mai fericiti si mai satisfacuti cu vietile lor, comparativ cu cei ce aleg sa traiasca singuri. Mariajul isi arata valoarea mai ales in perioadele stresante, precum o cadere economica sau o criza personala. Date fiind informatiile intrebarea care se pune este cum sa stie doi oameni ca se potrivesc suficient de bine pentru a forma o familie. Misterul a fost elucidat de Peter Pearson, terapeut de cuplu la Couples Institute of Menlo Park, California.
1.Chimie- Primul raspuns pe care l-a oferit este legat de chimia dintre cei doi. „Chimia nu este totul insa atunci cand lipseste este greu ca lucrurile sa evolueze in directia dorita. Este greu sa construiesti pasiune din nimic. Daca un om de stiinta ar putea construi pasiune acolo nu exista atunci acesta ar putea deveni peste noapte mai bogat decat Bill Gates”, considera Pearson.
Mai departe specialistul in relatii tine sa sublinieze faptul ca nu totul tine de chimia sexuala.
2. Ego- Acest „cum ma simt” poate fi analizat folosind descoperirile psihologului canadian Eric Berne, cel care a dezvoltat conceptul de „analiza tranzactionala”.
– Parintele: Ce ai fost invatat
– Copilul: Ce ai simtit
– Adultul: Ce ai invatat.
Cand doi oameni sunt compatibili ei se conecteaza la fiecare nivel. Pearson ne-a oferit cateva intrebari pentru a vedea nivelul conectivitati pe fiecare palier.
– Parintele: Avem valori si credinte simliare despre lume?
– Copilul: Ne distram impreuna? Poti fi spontan? Crezi ca jumatatea ta este sexy? Iti place sa calatoriti impreuna?
– Adultul: Crede fiecare persoana ca celalalt este
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Chiar daca simetria pe toate cele trei este idealul, Pearson sustine ca oamenii trebuie sa gaseasca un echilibru pentru ca relatia sa functioneze. Spre exemplu o persoana ar putea fi mai iubitoare si aventuroasa in vreme ce cealalta isi asuma responsabilitatea de a fi persoana cu picioarele pe pamant. Acest parteneriat poate functiona numai pana in momentul in care una dintre persoane oboseste si tipa „M-am saturat sa fiu singura persoana responsabila in acest cuplu”. Cand acest lucru se intampla (sau ideal inainte sa se intample) cuplu trebuie sa treaca prin „procesul de diferentiere”.
3. Diferente- Ellyn Bader psiholog la Couples Institute descrie cum functioneaza faza diferentierii in momentele tensionate. Oamenii trebuie sa ajunga la concluzia ca „suntem persoane diferite. Fiecare are propriile asteptari, vise, idei, interese”. Diferentierea are doua componente: diferentierea de sine: „Acesta sunt si asta doresc”. Acest lucru se refera la dezvoltarea ca sinte independent: sa stiu ce vrea, ce cred, ce simt, ce doresc.
Cea de-a doua este diferentierea de cealalta persoana. Cand procesul este incheiat cu succes, membrii cuplului au capacitatea de a fi separat unul de celalalt si implicati in relatie – in acelasi timp.
Pentru ca un cuplu sa supravietuiasca procesului de diferentiere si sa-si mentina compatibilitatea este nevoie ca ambii parteneri sa fie dispusi sa depuna efortul necesar.
In ciuda acestor modele teoretice, Pearson sustine ca ceea ce prezice cu adevarat compatibilitatea dintre doi oameni este un anume sentiment – ca rezonezi la ceva ce are legatura cu acea persoana.
Sursa: www.sfatulparintilor.ro