Uite care este cel mai benefic obicei pe care nu ar trebui sa-l excluzi din stilul tau de viata!

Uite care este cel mai benefic obicei pe care nu ar trebui sa-l excluzi din stilul tau de viata!
Uite care este cel mai benefic obicei pe care nu ar trebui sa-l excluzi din stilul tau de viata!

Siesta este un obicei benefic pe tot parcursul anului, iar vara are si avantajul ca, regland temperatura corporala, ajuta organismul sa faca fata mai bine zilelor toride.

In cazul in care programul din cursul anului nu permite, macar perioada vacantelor estivale ar trebui sa fie un sezon al siestei.

Pentru a fi cat mai eficienta aceasta mica pauza de dupa pranz, trebuie respectate anumite reguli, explica doctorul Diego García-Borreguero, director al Institutului pentru Igiena Somnului din Madrid. El recomanda sa se evite mesele prea bogate, care vor ingreuna digestia si vor afecta calitatea somnului, cu atat mai mult cu cat pozitia orizontala a corpului incetineste digerarea alimentelor.

Specialistul atrage atentia si asupra consumului de alcool, care initial provoaca somnolenta, dar, intr-o faza ulterioara, duce la treziri de scurta durata, astfel incat somnul nu mai este odihnitor.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Siesta trebuie sa fie scurta, de cel mult 20-30 de minute, desi chiar si numai zece minute vor avea efecte benefice asupra randamentului, spune Diego García-Borreguero, atragand atentia ca nu trebuie depasita aceasta durata.

„Este important sa nu se intre in faza de somn profund, din care te trezesti mai greu. Da senzatia de oboseala si, in plus, va fi afectata capacitatea de a dormi in timpul noptii”.

Foarte importanta este si pozitia, fiind preferabil ca siesta sa se faca asezat sau putin inclinat intr-un fotoliu si nu culcat. In acest fel, siesta nu va fi prea lunga. „In timpul somnului, se produce o relaxare musculara care devine aproape completa cand se intra in faza REM.

Daca suntem in pozitia asezat, aceasta atonie determina trezirea, ceea ce nu se intampla cand corpul este la orizontala”.

Cafeaua, pe care multi obisnuiesc sa o consume ca stimul dupa trezire nu este necesara, mai afirma medicul madrilen. „Cafeina blocheaza adenosina, neurotransmitator care inhiba sistemul nervos central si stimuleaza creierul, mentinandu-ne in stare de veghe. Daca dormim cateva minute dupa pranz, cafeina devine inutila”, conchide specialistul.

Nu mai putin important este ca organismul sa fie bine oxigenat in timpul siestei. Fizioterapeutul Joan Gallart, de la Centrul Mézieres Miró de Vilanova i la Geltrú din Barcelona, sustine ca somnul de pranz trebuie facut cu fereastra deschisa sau, atunci cand este posibil, in aer liber. Vara, sunt indicate locurile situate la umbra, desigur.

Cel mai potrivit moment pentru odihna de pranz este ora 14.00

— de altfel si cuvantul 'siesta' vine de la cea de-a sasea ora solara romana, care corespunde orei doua dupa-amiaza.



Citește și:

Ce este și ce beneficii are sarea celtică

Actrita din „Tablou de familie” traieste pe picior mare! Cat plateste chiria lunara Gökçe Bahadır, pentru vila de lux in care locuieste alaturi de sotul sau

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies