Alimentele bogate in Omega 3, cum sunt pestele, carnea de pasare si cea de vanat, fructele si legumele proaspete incetinesc oxidarea celulei nervoase si ne feresc de bolile neurodegenerative
La fel ca si celelalte organe ale corpului, si creierul are nevoie de o alimentatie adecvata pentru a functiona cum trebuie timp indelungat. “O buna functionare a creierului are un impact major asupra sistemului nervos si, implicit, asupra memoriei si a capacitatii noastre de concentrare”, afirma consilierul nutritional Gratiela Balas. O hrana de buna calitate contribuie la tinerea la distanta a bolilor neurodegenerative precum Alzheimer si Parkinson.
Grasimile omega 6, de ocolit
Aici apare un conflict major a carei solutie este sa incercam sa ne alimentam cu hrana cat mai compatibila cu cea pe care memoria celulara o recunoaste, adauga nutritionistul.
Una din diferentele majore intre alimentatia omului preistoric si cea a omului modern este raportul dintre grasimile omega 6 si cele omega 3. Primul semn al dezechilibrului dintre acizii grasi omega 3 si omega 6 este cresterea nivelului colesterolului.
Aceasta poate duce, initial, la vasoconstrictie, hipertensiune arteriala, dislipidemii, depresii, iar, in timp, la aparitia bolilor neurodegenerative.
O cantitate crescuta de omega-6 in alimentatie are efecte proinflamatoare si oxidante, daunatoare asupra sanatatii mintale. Recomandarea principala este deci, reducerea consumului de alimente bogate in omega 6: grasimi vegetale – uleiul de porumb, de floarea-soarelui – si produsele derivate, margarina, produsele de patiserie, cofetarie, fast food, biscuiti, snack-uri.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Peste si ulei de masline
Aportul de omega 3 se asigura prin consumul de peste, ulei de peste, alge, fructe de mare, ulei de in, de rapita, de soia, nuci, alune. Nucile si alunele trebuie consumate crude, nu prajite sau sarate.
Este recomandat pestele gras oceanic, de apa rece, (mai ales somon salbatic, sardele, macrou, macrou, ton si hering). Pestele trebuie preparat fara adaos de grasime, in tigai antiaderente sau la cuptor. Dintre toate uleiurile vegetale, uleiul de masline este cel recomandat.
Un element esential pentru ca un ulei de masline sa fie considerat extravirgin este gradul de aciditate care trebuie sa fie mai mic de 1%. De asemenea, este esential ca uleiul sa fie obtinut prin presare la rece.
Carnea de pasare (fara piele) si ouale de la pasari hranite natural, fara hormoni si chimicale), carnea de vanat sunt surse bune de proteine si vitamina B12.
Proteinele participa la fabricarea de neuro¬transmitatori (acetilcolina, serotonina, dopamina). Acestia sunt responsabili pentru procesele de gandire, pentru formarea retelelor neuronale prin care neuronii comunica intre ei.
Vitamina B12 se absoarbe mai greu dupa varsta de 50 de ani si de aceea este important un aport crescut in aceasta perioada a vietii.
Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro