Vine vara, bine-mi pare, eu cu cine plec la mare?
Ei bine, desi ti-ai dori sa fii insotit doar de cei dragi, de multe ori neprevazutul isi face aparitia iar bolile vin la pachet cu el.
Asa se face ca in sezonul estival ne pricopsim cu fel si fel de probleme de sanatate in loc sa ne bucuram de razele soarelui si de plaja cu nisipuri fine.
Canicula este principalul factor declansator al dezechilibrelor din organism si, daca nu sunt luate masuri rapid, aceasta poate avea efecte grave asupra sanatatii noastre.
Caldura sufocanta reprezinta un factor de stres chiar si pentru persoanele perfect sanatoase, daramite pentru cei in varsta sau predispusi la diverse afectiuni cronice, cazuri in care boala poate deveni mult mai greu de controlat daca gradele Celsius din termometru depasesc nivelul confortului termic.
Sa vedem, asadar, care sunt cele mai frecvente afectiuni care se pot agrava in sezonul estival:
Bolile de piele- Umiditatea, caldura si folosirea cremelor de protectie solara favorizeaza aparitia unei afectiuni frecvent intalnite in timpul verii, respectiv pitiriazis versicolor. Aceasta boala de piele
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Pentru a preveni acesta problema si pentru a evita aparitia recidivelor, este esential sa fie respectate anumite reguli de igiena (purtarea de imbracaminte din bumbac, evitarea piscinelor si expunerea prelungita la soare) si sa ne adresam medicului dermatolog, pentru
tratamente sistemice, mai ales in sezonul cald.Diabetul- Medicamentele recomandate pentru reglarea glicemiei pot fi extrem de toxice daca nu se consuma suficiente lichide, iar transpiratia excesiva poate exacerba pierderea de lichide din organism, astfel incat se ajunge frecvent la deshidratare. Altfel spus, combinatia de caldura si umiditate poate fi fatala pentru diabetici din cauza inabilitatii organismului de a se racori.
De asemenea, cei cu diabet au nevoie in acest sezon si de protectia ochilor, pentru a preveni retinopatia diabetica, o complicatie ce poate duce la pierderea vederii.
Din acest motiv, persoanele diabetice trebuie sa consume regulat o cantitate mai mare de lichide, chiar daca nu au senzatia de sete, si sa urmeze cu strictete tratamentul recomandat si dieta prescrisa.
Bolile cardiace- In timpul verii, presiunea sangelui este redusa deoarece organismul elimina caldura in exces pentru a evita supraincalzirea. Unii am putea fi tentati sa credem ca putem renunta la tratamentul pentru tensiune recomandat de medic, sau ca nu mai e cazul sa mergem la o consultatie, in ideea ca vom merge “la toamna”.
Din pacate, nu facem decat sa ne expunem unui risc mai mare.
Si cardiacii sunt vulnerabili in fata toropelii specifice verii deoarece deshidratarea poate creste vascozitatea sangelui, slabind circulatia sanguina si incetinind ritmul cardiac. De asemenea, odata cu transpiratia se pierde si potasiul, un mineral care regleaza activitatea inimii.
Primele semne care ar trebui sa va ingrijoreze sunt starea de ameteala, migrenele, durerile de cap si tiuitul in urechi.Pentru a evita acest lucru, specialistii recomanda sa se reduca la minimum cantitatea de sare din alimentatie, consumul din belsug de fructe si legume, evitarea iesirilor la orele pranzului, atunci cand temperaturile si razele soarelui au cea mai mare intensitate, monitorizarea zilnica a tensiunii si hidratarea cu minimum 2-3 litri de lichide zilnic.
Astmul- Manifestarile resimtite inca din timpul primaverii din cauza alergenilor pot persista si pe parcursul sezonului cald. In plus, caldura, umiditatea, praful si poluarea excesiva din marile orase pot agrava simptomele astmului, bolnavul prezentand dificultati mari in respiratie, in special pe timp de noapte, tuse si senzatie de apasare in piept. Din acest motiv, pe timp de vara sunt recomandate pentru astmatici excursiile la munte, unde aerul este mai curat si mai lipsit de factori alergeni, iar temperatura este una suportabila.
Citeste continuarea pe: www.csid.ro