Uite care sunt cele trei obiceiuri proaste care iti omoara neuronii!

Uite care sunt cele trei obiceiuri proaste care iti omoara neuronii!
Uite care sunt cele trei obiceiuri proaste care iti omoara neuronii!

Cercetatoarea Sarah-Jayne Blakemore de la Institutul de Neuro-stiinta Cognitiva de la University College din Londra spune ca, pana in urma cu un deceniu, multi oamenii de stiinta “credeau ca, la oameni, creierul inceteaza sa se mai dezvolte din copilarie”, dar ca studii recente arata ca multe regiuni ale creierului continua sa se dezvolte la mult timp dupa aceea.

Cortexul prefrontal reprezinta zona creierului care trece prin cea mai lunga perioada de dezvoltare, noteaza Physorg. Este o regiune importanta a creierului, pentru functii cognitive superioara, ca de pilda elaborarea de planuri sau luarea de decizii si influenteaza comportamentul social, empatia si modul in care oamenii interactioneaza cu ceilalti.

Insa, pe masura ce imbatranim, anumiti factori impiedica dezvoltarea creierului. Iata care sunt:

Nu dormi suficient- National Sleep Foundation recomanda ca adultii sa doarma intre sapte si noua ore pe noapte.

Acest lucru da creierul suficient timp sa treaca prin toate etapele de somn, care devine treptat mai profund, si se incheie cu REM (miscarea rapida a ochilor). Fiecare persoana are pe parcursul unei nopti in care doarme, intre 3-5 perioade de somn REM. Ele apar la intervale de 1-2 ore si variaza ca durata. Un episod de somn REM poate dura intre 5 minute si o ora. Din durata totala a unui somn, aproximativ 20% reprezinta stadiul REM de somn.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Somnul REM este foarte important pentru ca in acest timp creierul lucreaza din greu pentru a ne mentine adormiti si in acelasi timp activeaza regiunile creierului responsabile cu invatatul. Acest lucru se intampla atunci cand amintirile sunt consolidate si stocate si nivelurile de energie sunt completate. De aceea, cineva care nu doarme suficient se concentreaza si invata mai greu.

Un studiu realizat anul trecut arata ca lipsa somnului duce la moartea neuronilor din regiunea creierului numita locus coeruleus (LC). Fara aceste celule care produc energie, organismul nu mai poate functiona in mod corespunzator a doua zi. Un alt studiu a constatat ca privarea de somn ar putea provoca o contractie in cortexul cerebral si hipocampus, mai ales la adultii de peste 60 de ani, ceea ce sugereaza ca somnul devine tot mai important pe masura ce imbatranim.

Fumezi- Intr-un studiu din 2002 realizat la Institutul National pentru Sanatate si Cercetare Medicala din Franta, s-a descoperit ca soarecii de laborator dependenti de nicotina aveau cu 50% mai  mai putini neuroni in hipocampus. Cei care au luat doze mai mari de nicotina au experimentat, de asemenea, moartea celulelor creierului. Un alt studiu din India a descoperit ca un compus din tigari, numit NNK, ar putea provoca o reactie exagerata a celulelor albe din creier, fortandu-le sa atace celulele sanatoase.


Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies