Cercetatoarea Sarah-Jayne Blakemore de la Institutul de Neuro-stiinta Cognitiva de la University College din Londra spune ca, pana in urma cu un deceniu, multi oamenii de stiinta “credeau ca, la oameni, creierul inceteaza sa se mai dezvolte din copilarie”, dar ca studii recente arata ca multe regiuni ale creierului continua sa se dezvolte la mult timp dupa aceea.
Cortexul prefrontal reprezinta zona creierului care trece prin cea mai lunga perioada de dezvoltare, noteaza Physorg. Este o regiune importanta a creierului, pentru functii cognitive superioara, ca de pilda elaborarea de planuri sau luarea de decizii si influenteaza comportamentul social, empatia si modul in care oamenii interactioneaza cu ceilalti.
Insa, pe masura ce imbatranim, anumiti factori impiedica dezvoltarea creierului. Iata care sunt:
Nu dormi suficient- National Sleep Foundation recomanda ca adultii sa doarma intre sapte si noua ore pe noapte.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Somnul REM este foarte important pentru ca in acest timp creierul lucreaza din greu pentru a ne mentine adormiti si in acelasi timp activeaza regiunile creierului responsabile cu invatatul. Acest lucru se intampla atunci cand amintirile sunt consolidate si stocate si nivelurile de energie sunt completate. De aceea, cineva care nu doarme suficient se concentreaza si invata mai greu.
Un studiu realizat anul trecut arata ca lipsa somnului duce la moartea neuronilor din regiunea creierului numita locus coeruleus (LC). Fara aceste celule care produc energie, organismul nu mai poate functiona in mod corespunzator a doua zi. Un alt studiu a constatat ca privarea de somn ar putea provoca o contractie in cortexul cerebral si hipocampus, mai ales la adultii de peste 60 de ani, ceea ce sugereaza ca somnul devine tot mai important pe masura ce imbatranim.
Fumezi- Intr-un studiu din 2002 realizat la Institutul National pentru Sanatate si Cercetare Medicala din Franta, s-a descoperit ca soarecii de laborator dependenti de nicotina aveau cu 50% mai mai putini neuroni in hipocampus. Cei care au luat doze mai mari de nicotina au experimentat, de asemenea, moartea celulelor creierului. Un alt studiu din India a descoperit ca un compus din tigari, numit NNK, ar putea provoca o reactie exagerata a celulelor albe din creier, fortandu-le sa atace celulele sanatoase.
Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro