Uite care sunt lucrurile pe care trebuie sa le accepti pentru a avea o viata mai fericita!

Uite care sunt lucrurile pe care trebuie sa le accepti pentru a avea o viata mai fericita!
Uite care sunt lucrurile pe care trebuie sa le accepti pentru a avea o viata mai fericita!

“Ai nevoie de putine lucruri pentru a fi fericit; ai tot ce-ti trebuie in interiorul tau, in felul tau de a gandi.” Marcus Aurelius

“Majoritatea oamenilor sunt atat de fericiti pe cat aleg ei sa fie.” Abraham Lincoln

Cand spui nu, alegi calea usoara. Cand spui nu, alegi sa ramai in siguranta in zona ta de confort. Nu trebuie sa-ti mai fie teama de esec sau de a fi respinsa. Temutul necunoscut si uneori dificila schimbare sunt evitate.
Dar cand spui da, viata ta capata alte proportii si alta profunzime.

Cand spui da, esti mai deschisa catre viata si catre adevarata fericire.

Iata 10 lucruri carora le poti spune da pentru a fi mai fericita. Alege unul dintre ele si timp de o luna sau un an incearca sa inveti sa-i faci loc in viata ta.

1. Fii imperfecta. Sa fii perfecta inseamna sa ridici standardul atat de sus incat il va face imposibil de atins.

Acest lucru te va face sa-ti pierzi respectul de sine. Vei fi nemultumita de felul in care merg lucrurile in viata ta desi ele probabil ca merg exact asa cum trebuie. Perfectionismul este un mecanism al mintii care te macina si iti fura din fericire. Daca spui da imperfectiunii vei face mecanismul reversibil.
Cum sa procedezi:
•     Constientizeaza pretul platit pentru miturile perfectiunii. Daca vezi prea multe filme, asculti prea multe cantece si absorbi orbeste tot ceea ce iti ofera lumea din jur este usor sa cazi in capcana perfectiunii.
Totul pare asa de frumos si de minunat, incat iti doresti si tu asa ceva.
Dar contrastul dintre viata perfecta si realitate este foarte mare si acest lucru te poate afecta si te poate face sa termini relatii, sa renunti la locuri de munca, proiecte etc. doar pentru ca nu se ridica la nivelul asteptarilor tale. Cand realizezi diferenta, poti face alegeri mai realiste.
•   Multumeste-te cu ceea ce poti oferi tu mai bun.
Daca tinzi spre perfectiune ajungi sa te ocupi prea mult de un proiect si probabil nu-l vei termina niciodata. Asa ca fa doar cat poti tu de bine. Nu fa din asta o scuza pentru a fi delasatoare. Fii insa constienta de faptul ca daca ai facut tot ce ai putut, atunci este suficient si te poti opri.

2. Fii tu insati. Cand nu esti tu insati sau incerci sa te schimbi de dragul altora si te cenzurezi, nu te simti in largul tau.

Te simti neinsemnata si limitata. Deci cum poti fii tu insati? Mediul in care traiesti are o mare importanta.
Cum sa procedezi:
•     Oameni care te incurajeaza. Petrece mai mult timp cu persoane care iti incurajeaza visele, valorile si pe tine. Sau cel putin sunt neutre. Si petrece mai putin timp cu persoane care te critica sau cu care pur si simplu nu simti ca esti compatibila.

•     Lucruri din afara vietii tale cotidiene care iti maresc orizonturile si te incurajeaza. Nu-ti schimba numai anturajul apropiat. Mergi mai departe si cauta informatii care sa te ajute sa-ti indeplinesti visele si care iti maresc orizonturile si te fac mai fericita. Cauta sprijin la persoane pe care le-ai cunoscut prin intermediul unor carti, filme, pe forumuri sau prin muzica. Evita mediile negative si care te limiteaza.

3. Lucrurile care te fac sa te simti vie. Este important sa aloci timp si energie pentru lucrurile care te fac sa te simti vie.
Cum sa procedezi:
•    Incearca lucruri noi. Incearca ceva nou in fiecare saptamana, chiar daca e vorba de un lucru nesemnificativ. Daca mananci mereu carne, incearca un meniu vegetarian. Asculta o muzica care nu e genul tau. Mergi la un film, o cafenea sau la un pub cu prietenii daca de regula ramai seara acasa. Sau invers. Diversifica lucrurile in propria ta viata si extinde-ti propria zona de confort cu pasi mici, pentru a aduce mai multa fericire in viata ta.
•     Intoarce-te la lucrurile care iti faceau candva placere. Daca obisnuiai sa pictezi sau cantai la chitara si acest lucru te facea fericita, reia-ti bunul obicei. Aloca o ora pe saptamana si vezi daca inca iti aduce aceeasi bucurie.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

4. Optimism. Pesimismul poate, intr-adevar, sa te limiteze si sa te blocheze. Te face sa simti ca nici nu are rost sa incerci, pentru ca oricum nu se va schimba nimic sau nu vei reusi. Poate ridica ziduri si pereti inutili. In schimb, o abordare optimista iti lumineaza viata si iti deschide orizonturile.
Cum sa procedezi:
Pune-ti intrebari optimiste. Cand te afli intr-o situatie ce pare negativa incearca sa vezi partea buna a lucrurilor, cu ajutorul unor intrebari care incurajeaza optimismul si te ajuta sa cauti solutii. Intrebari de genul: Care este partea buna in acesta situatie? Si ce oportunitate imi ofera ea?
•   Incepe ziua cu dreptul. Asa cum mentioneaza punctul 2, influentele din jur au mare importanta. Alege sa-ti incepi ziua cu o nota optimista, la micul dejun poti citi o carte, sau un blog sau vorbeste cu mama ta sau cu o persona care te binedispune, un coleg sau un prieten.

5. Renunta la autocritica. Este foarte important sa ramai motivata si sa-ti pastrezi respectul de sine. Tendinta de autocritica poate fi cel mai mare obstacol in acest sens. Cand gresesti sau nu reusesti sa faci un lucru, daca cineva te critica, sau pur si simplu te simti obosita, atunci vocea ta interioara si critica devin tot mai puternice, te vor descuraja si te vor face sa-ti pierzi entuziasmul. Vocea ta interioara iti poate spune ca esti proasta sau lenesa. Ca nu vei reusi. Ca esti mai rea sau mai urata decat altcineva. Sa reusesti sa combati tendinta de autocritica si sa o poti face sa taca ori de cate ori incearca sa se faca auzita este o abilitate extrem de folositoare.
Cum sa procedezi:
•     Spune stop. Pur si simplu alege un cuvant sau o fraza pe care sa le folosesti ori de cate ori simti cum vocea critica isi face aparitia si iti deranjeaza respectul de sine. Spune, de exemplu: Stop! Sau: Nu, nu, nu, nu am de gand sa te ascult!
•     Reaminteste-ti unde te va duce autocritica si cum te poate face sa devii peste un an, de exemplu. Daca devii constienta de pretul platit pentru miturile perfectiunii, poti scapa de aceste ganduri paguboase. Aceasta metoda functioneaza si cand altii incearca sa-ti distruga respectul de sine. Gandeste-te cum ti-a influentat autocritica viata pana in prezent. Si imagineaza-ti cum va fi daca o lasi sa te conduca timp de un an sau cinci.

6. Sa spui nu cand simti ca asa este corect. Pentru a dispune de timpul si energia de a spune da lucrurilor care conteaza trebuie sa stii sa spui si nu acelorasi lucruri.
Cum sa procedezi:
•     Unde imi concentrez atentia si energia? Cand primesti o oferta sau apare o oportunitate, pune-ti aceasta intrebare. La fel si cand iti faci agenda. Fa-ti ordine in lista ta de prioritati si gandeste-te bine la ce vrei inainte de a spune da sau nu.
•   Pregateste terenul si apoi spune ce vrei. Este mai usor pentru oricine sa accepte un refuz daca pregatesti intai terenul. Poti, de exemplu, sa spui ca apreciezi sincer oferta. Apoi, ca nu ai timp sa faci ceea ce ti se cere. Sau poti spune ca oferta respectiva nu se incadreaza in stilul tau de viata de acum.

7. Iertarea. Sa nu te agati de trecut si de ranile pricinuite de el, sa renunti la trecut si sa privesti inainte sunt lectii esentiala daca iti doresti mai multa fericire. Nu este tot timpul usor sa ierti si poate dura mult timp, dar sunt anumite lucruri care te pot ajuta sa ierti cu mai multa usurinta.
Cum sa procedezi:
•     Aminteste-ti ca iertarea te ajuta in primul rand pe tine. Atata timp cat nu ierti pe cineva, te simti inca legat de acea persoana. Gandurile tale se vor intoarce la cel care te-a ranit si la faptele care te-au facut sa suferi. Legatura emotionala intre tine si acea persoana este inca puternica si iti aduce suferinta, iar – ca urmare a conflictului tau interior – ii poate rani si pe cei din jurul tau. Cand ierti nu il eliberezi doar pe celalalt. Te eliberezi pe tine in primul rand.
•     Obisnuieste-te sa te ierti si pe tine. Nu trebuie sa ii ierti doar pe altii, trebuie sa te ierti si pe tine insati. Cand te ierti pe tine insati – in loc sa te invinovatesti pentru ceva ce ai facut acum o saptamana sau acum 10 ani – inveti sa practici iertarea si dezvolti in mod natural aceasta abilitate. In felul acesta ii poti ierta si pe altii mai usor.

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

8. Sa faci pe cineva fericit. Sa faci pe cineva fericit aduce cele mai multe satisfactii. Iti primesti instant recompensa, de indata ce ii vezi fata luminandu-se si iti dai seama ca ai facut un lucru bun. Faptele bune se vor intoarce la tine, pentru ca tendinta celor pe care-i ajuti este sa raspunda cu aceeasi moneda. Fericirea se raspandeste si in jur, pentru ca oamenii fericiti tind sa faca si ei, la randul lor, alte fapte bune pentru alte persoane.
Cum sa procedezi:
•     Fii practica. Ajuta pe cineva care se grabeste. Sau du-le cu masina. Daca au nevoie de o informatie, incearca sa intrebi printre cunoscuti sau cauta pe Google.
•     Invata sa asculti cu atentie. Cateodata un prieten sau o persoana apropiata are nevoie doar sa fie ascultata gandind cu voce tare. Nu pare un lucru important, dar ajuta enorm pe cineva care are nevoie sa fie ascultat pentru a-si da seama ce trebuie sa faca. Acorda-i deci intrega ta atentie – nu sta langa el cu gandurile in alta parte – ci asculta-l cu adevarat.

9. Deschidere si dezvoltare personala. Sa fii deschisa si sa spui da lucrurilor bune pe care ti le ofera viata, precum si dezvoltarea personala sunt lucruri esentiale pentru fericire. Dar iata alte doua secrete care-ti vor face drumul catre o viata mai fericita mai usor si mai simplu.
Cum sa procedezi:
•     Fa schimbarile pe rand. Sa faci schimbari mari sau sa-ti schimbi toata viata suna bine, cu siguranta. Dar vointa necesara pentru aceste schimbari poate fi supraevaluata si sunt lucruri din viata de zi cu zi care ne pot sta in drum. Fa schimbarile pe rand, pentru a le putea gestiona mai usor.
•   Incepe cu pasi mici. Spune nu unui lucru marunt pe care nu vrei sa-l faci saptamana aceasta. Sau iarta pe cineva pentru un lucru. Sau ajuta pe cineva sau fa-l fericit. Iesi cu pasi mici din zona ta de confort.

10. Traieste viata din plin chiar si cand intampini obstacole. Cand lucrurile stagneaza o perioada sau dai de un obstacol, e usor sa dai inapoi. Sa te faci mica. Sa renunti sau sa te lasi dusa de val. Dar o optiune mai buna ar fi sa alegi fericirea si sa fii dispusa sa traiesti viata cu tot ce are ea de oferit.
Cum sa procedezi:
•     Fii perseverenta. Chiar daca gresesti sau nu reusesti sa faci ceva, nu renunta. Intoarce-te la atitudinea optimista cu intrebarile de la punctul care te invata despre optimism. Gaseste-ti inspiratia in carti si bloguri sau in oamenii din jurul tau. Nu pune presiune asupra ta. Fa-ti curaj singura si continua de unde ai ramas.
•     Nu uita, nu este niciodata prea tarziu sa-ti schimbi viata. Multe persoane de-a lungul istoriei au facut schimbari majore la varste destul de inaintate. Deci, daca vrei sa schimbi ceva, incepe de azi. Incepe cu pasi mici si fii deschisa catre ceva nou.
Sursa: www.viataverdeviu.ro






Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Cine este și câți ani are Selen Uçer, actrița care joacă rolul Songül în serialul Tablou de familie! Iată cum arăta celebra actriță la început de carieră, în urmă cu două decenii

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies