Din primele zile si chiar pana in jurul varstei de 3-4 ani, modalitatea cea mai frecventa prin care copiii se exprima este plansul.
Prin plans ei le atrag atentia celor mari ca au nevoie de ajutor sau de atentie. Chiar daca parintii stiu ca acesta va fi modul prin care cei mici vor incerca sa le transmita diverse lucruri, plansul copilului mic genereaza intr-o prima instanta senzatia de panica.
Iata care cateva dintre cele mai frecvente motive pentru care plang copiii mici:
Durerile de burta (colicile)- Colicile apar in primele saptamani de viata ale celui mic si vor disparea in jurul varstei de 3-4 luni.
Aparitia dintilor- Eruptia dentara apare in jurul varstei de 4-8 luni in cele mai multe cazuri.
„Cele mai frecvente simptome care anunta aparitia primilor dinti sunt: inflamatia de la nivelul gingiilor si salivatia abundenta; iar copilul duce obiecte sau mana la gura si este agitat, inclusiv in timpul noptii. Pentru a ajuta la calmarea acestor senzatii pe care copilul mic le resimte in perioada eruptiei dentare, parintii au la dispozitie medicamente cu efect antipiretic, analgezic si antiinflamator, care au un gust placut pentru copii, de portocale sau capsuni, si care se pot administra incepand
cu varsta de trei luni conform indicatiilor de dozaj din prospect. Suplimentar, pentru a atenua durerea local, se poate masa usor cu degetul gingia inflamata, cu geluri speciale.” declara Prof. Dr. Mircea Nanulescu – medic pediatru, UMF Cluj-Napoca.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Pentru ca in aceasta perioada copilul are tendinta sa isi introduca degetele in gura, o recomandare este sa ii dati un inel din silicon pe care el il poate „rontai” si cu care se poate juca.
Alimentatia trebuie ajustata corespunzator, cu mesele mai mult lichide.Otita- Otita medie acuta apare frecvent ca o complicatie a unei raceli banale si va fi suspectata la un copil racit, la care febra dureaza mai mult de 2-3 zile, se asociaza agitatia sau daca din ureche/ urechi se scurg secretii purulente. Din cauza unor particularitati structurale la varsta mica, otita medie acuta este mai frecventa la sugar si copilul mic.
„Mai mult de doua treimi dintre copii au cel putin un episod de otita medie acuta pana la varsta de trei ani. Cele mai des intalnite simptome ale otitei sunt durerea, tendinta copilului de a-si freca urechea mai des, secretii abundente ale urechii si starile de nervozitate. Daca se banuieste otita medie acuta, este necesar consultul medical pentru indicarea tratamentului adecvat, pentru a evita riscul unei evolutii prelungite si scaderea auzului sau chiar surditate.
Durerea de cap- Durerea de cap apare indiferent de varsta si este una dintre cauzele din care cei mici pot plange. De obicei, aceasta este asociata febrei, aparitiei dintilor sau problemelor de vedere. Este bine sa mergeti cu copilul la medicul pediatru astfel incat sa va asigurati ca nu este nimic grav intrucat durerea de cap poate fi un simptom care apare in diferite afectiuni, printre care si meningita.
Durerea in gat- Durerea in gat este cauzata de inflamatia produsa de microbi (bacterii sau virusuri), la nivelul cailor respiratorii superioare. Zonele afectate in mod obisnuit sunt faringele si laringele (parte a gatului care contine corzile vocale). Aparitia durerii in gat poate fi semn de faringita virala, de amigdalita streptococica sau vesteste bolile copilariei – varicela, rujeola sau oreionul. Pentru a ameliora durerea ii puteti da celui mic un medicament analgezic si antiinflamator – cum ar fi ibuprofen, insa consultul medical este recomandat pentru identificarea cauzei corecte a durerii. In aceasta perioada, incercati sa ii pregatiti celui mic mese in principal lichide pe care sa le serveasca usor caldute, nu fierbinti, pentru a se evita agravarea inflamatiei din gat.
Sursa: www.doctorulzilei.ro