Boala Lyme este cauzata de o bacterie numita „spirochete” si se transmite prin capuse infectate.
Cu toate acestea, Lyme nu este o boala transmisibila de la o persoana la alta. Ea provoaca afectiuni ale pielii, ale articulatiilor, iar in cazurile mai grave, afecteaza chiar si inima sau sistemul nervos.
Cum o recunoastem- Lyme este numita si “boala cu o mie de fete” pentru ca simptomele acesteia pot fi deseori confundate cu cele ale altor afectiuni, ceea ce o face extrem de greu de depistat.
Intr-o prima faza Lyme are o manifestare cutanata, cand se pot observa mici inflamatii la nivelul pielii. La cateva zile de la muscatura poate aparea o pata rosie, in jurul locului unde a avut loc muscatura. Ea se poate vedea clar, fiind ca un punct rosu-aprins. Acest tip de iritatie se numeste “eritem migrator”. Apoi, pot aparea alte reactii asemanatoare, insa, chiar daca se pot observa multiple iritatii, nu insemna ca au fost mai multe muscaturi.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Etapa a doua – apar afectiunile cardiovasculare. Iritatiile trec de la sine, in aproximativ patru saptamani de la muscatura.
Alte simptome pot aparea chiar si la cateva luni de la iritatia initiala. In acest timp insa bacteria s-a instalat in organism si afecteza articulatiile, inima si chiar sistemul nervos.In cea de-a treia faza pot aparea probleme ale sistemului nervos central. Odata cu dezvoltarea bolii, inima va avea foarte mult de suferit. Pot aparea inflamatii ale organului care determina un ritm cardiac anormal si poate cauza chiar si un infarct.
Odata afectat si sistemul nervos poate aparea paralizia la nivelul fetei, stari de confuzie, o perceptie deformata asupra realitatii, chiar si meningita. De asemenea sunt afectate si articulatiile, care se inflameaza si devin tot mai dureroase. De cele mai multe ori, articulatiile de la nivelul genunchilor sunt primele care cedeaza. Durerile articulare provocate de Lyme sunt, de cele mai multe ori, confundate cu simptomele unei boli cronice.Cum se poate pune un diagnostic corect De multe ori, acesta boala poate fi descoperita intr-un stadiu incipient, odata cu aparitia iritatiei initiale.
Odata descoperita, afectiunea pe care si medicii o percep ca avand “o mie de fete”, poate fi tratata cu antibiotic.
Tipul tratamentului va fi insa stabilit in functie de stadiul in care a fost descoperita boala.
Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro