Senzatia de tristete uneori este o parte normala a vietii.
Dar cand esti cuprinsa de o tristete inexorabila sau lipsa de speranta care te opreste de la rutina ta obisnuita, e timpul sa iti acorzi atenţie: este semnul distinctiv al depresiei clinice. Chiar si cu acest indiciu, este greu pentru o persoana deprimata sa stie daca ea are intr-adevar boala. "Aproape toate simptomele de depresie pe cont propriu sunt experimentate de catre toata lumea, la un moment sau altul", explica Jennifer Payne, MD, director la Women's Mood Disorders Center at Johns Hopkins University in Baltimore.
Mananci mai mult sau mai putin decat de obicei
Depresia se poate manifesta ca o pierdere a poftei de mancare.
Dormi prea mult sau prea putin
Unele persoane cu depresie se poate sa doarma mai mult.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Te agita lucruri marunte
„Depresia poate aparea ca iritabilitate sporita”, spune Jennifer Wolkin, PhD, profesor clinic asistent in cadrul Departamentului de Psihiatrie si anestezie de la Universitatea din New York a lui Joan H.
Nu te poti concentra
La munca uiti termene de predare ale proiectelor sau uiti sa iti iei copiii de la o intalnire de joaca? Asta e creierul afectat de depresie.
Nu te mai bucuri de lucruri care alta data te faceau fericita
Obisnuiai sa profiti de ofertele Happy Hour, impreuna cu grupul tau preferat de colege, dar in ultimele cateva saptamani nici macar nu ai vrut sa mai auzi despre asta.
Te simti lipsita de valoare
Daca in mod constant te simti fara valoare sau neimportanta, de asemenea inseamna depresie. Ganduri repetitive de genul „eu nu sunt destul de buna” sau „nu conteaza”, sunt periculoase deoarece pot alimenta un comportament auto-daunator, spune Wolkin. Cand te gandesti in acest fel, ai tendinta de a gasi modalitati de a verifica negativitatea si te vor deprima si mai mult si vei fi mai expusa la risc. Invinovatirea pentru lucruri de care nu esti singura responsabila, cum ar fi despartirea de o persoana draga, de locul de munca, pierderea stimei de sine sunt de asemenea ganduri caracteristice depresiei.
Te preocupa ganduri de moarte
Ganduri persistente cu privire la cand se incheie viata ta, intrebandu-te cum prietenii si familia s-ar simti daca nu ai mai fi, chibzuind moduri diferite de a efectua actul si chiar ganduri generale despre moarte sunt indicatori tot mai puternici, in aceasta situatie este timpul pentru a ajunge la ajutor profesionist. "Deoarece aceste ganduri reprezinta astfel o amenintare directa la viata ta, este important sa cauti ajutor. Daca le ai de zi cu zi sau aproape in fiecare zi, timp de doua saptamani, chiar daca nu recunosti orice alte simptome de depresie in tine", spune Wolkin.
Esti in panica si anxietate
Sentimente coplesitoare de teama semnifica o tulburare de anxietate. Si in timp ce acestea sunt de multe ori adevarate, ele pot fi, de asemenea, un indiciu pentru depresie. "Sentimentele anxioase de multe ori coincid cu depresia, iar unii oameni deprimati au atacuri de panica", spune Dr. Payne.
Anxietatea este un sentiment constant de panica si ganduri obsesive care de multe ori apar in simptome fizice, cum ar fi accelerarea batailor inimii, transpiratie excesiva si probleme de somn.
Daca simti o anxietate coplesitoare, este esential sa cauti ajutor la un doctor specializat.
Simti o permanenta oboseala
Starea de oboseala poate fi pur si simplu o consecinta a faptului ca nu mananci sau nu dormi suficient. Dar este de asemenea si rezultatul unor stari de tristete sau disperare cu care te confrunti tot timpul. Confruntarea cu durerile emotionale cronice, iti consuma foarte multa energie, lasandu-te cu o stare de oboseala atat de mare incat chiar si sarcinile de rutina sau responsabilitatile familiale sa-ti para prea grele de facut. Cand esti mereu obosita si asta iti afecteaza viata, e timpul sa cauti ajutor.
Sursa: www.health.com