Ficatul este unul dintre cele mai mari si esentiale organe.
Printre functiile lui se numara productia de proteine, metabolizarea glucozei, fierului si eliminarea toxinelor din corp.
Cu exceptia creierului, ficatul este al doilea cel mai complex organ, de aceea este important sa il mentineti sanatos.O dieta echilibrata si un stil de viata sanatos pot imbunatati starea ficatului. Cand ficatul este afectat, apar anumite simptome.
Crampe la stomac si balonare- Balonarea, durere de stomac, probleme cu digestia, mainile si picioarele umflate, sunt simptome care ar trebui sa te alarmeze daca apar in fiecare zi.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Schimbarea culorii urinei- Ai observat ca urina este mai deschisa sau mai inchisa la culoare decat de obicei? Poate fi un semn al acumularii bilirubinei. Bilirubina este o substanta rezultata din metabolismul (distrugerea) hemului, componenta a hemoglobinei din globulele rosii.
Icter- Acesta este poate cel mai evident simptom si cel care ar trebui sa te alarmeze. O culoare galbuie a pielii, a ochilor si a unghiilor este un semn al acumularii bilirubinei in organism.
Sensibilitate a pielii- O stare continua de mancarime ca si cum ceva ar umbla pe sub piele, este un sentiment enervant si ingrijorator.
Este semnul unei acumulari de toxine in organism, deoarece ficatul nu isi indeplineste rolul de detoxifiere.
Refluxul gastroesofagian- Senzatia de plin, balonarea care nu te lasa sa repsiri si refluxul gastroesofagian care cauzeaza durere si disconfort, sunt simptomele unui ficat cu probleme.
Diaree- Episoadele dese de diaree sunt destul de frecvente atunci cand ficatul nu functioneaza corect.
Oboseala- Unul dintre primele simptome in tulburarile hepatice este starea permanenta de oboseala. Desi este normal sa ne simtim epuizati dupa o zi de munca, persoanele care au tulburari hepatice resimt oboseala si slabiciunea chiar si dupa o noapte de somn sau dupa o saptamana de odihna.
Sursa: www.doctorulzilei.ro