Clatirea cu ulei devine o practica tot mai mediatizata si mai populara, insa este, de fapt, o traditie indiana Ayurvedica ce dateaza de cateva mii de ani.
Practica consta in a “clati” gura trecand uleiul printre dinti timp de aproximativ 20 de minute. Se poate practica folosind mai multe tipuri de uleiuri, însa uleiul de susan, de floarea soarelui si de cocos sunt cel mai des utilizate.
In ceea ce priveste beneficiile acestei practici, putem doar sa spunem ca este una dintre cele mai simple modalitati de a mentine in mod natural o sanatate orala buna, mai ales cu uleiul de cocos, care este foarte eficient in distrugerea unei mari varietati de microbi, de la virusi pana la protozoare, multe dintre acestea fiind cauza unor probleme
Clatirea gurii cu ulei ar putea contribui la imbunatatirea sanatatii
Scrierile stravechi Ayurvedice spun ca aceasta practica poate vindeca 30 de boli sistemice si chiar si in ziua de azi clatirea cu ulei este dezbatuta pe larg ca instrument de detoxifiere pentru intregul corp. Utilizarea lui a starnit insa si multe controverse. Indiferent de validitatea acestora in privinta detoxifierii, clatirea cu ulei are efecte de curatare si vindecare asupra cavitatii bucale si acestea au fost dovedite stiintific.
Din spusele celor ce practica clatirea cu ulei, toti cei care au incercat aceasta metoda au declarat ca au observat o imbunatatire a sanatatii orale. Dupa cum declara revista de specialitate Indian Journal of Dental Research (Revista indiana de studii dentare).
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
“Clatirea cu ulei este o practica traditionala indiana folosita frecvent ca remediu popular, de multi ani, fara dovezi stiintifice, pentru intarirea gingiilor si a maxilarelor si pentru prevenirea aparitiei cariilor, a mirosului neplacut al gurii,
a sangerarii gingiilor si a gatului uscat si buzelor crapate.”Daca analizam studiile efectuate, putem intelege de ce este atat de apreciata:
• Clatirea cu ulei a redus numarul bacteriilor Streptococcus mutans – cauza principala a cariilor dentare – in placa si saliva copiilor. Studiile au concluzionat, “Clatirea cu ulei poate fi folosita ca o metoda preventiva suplimentara pentru mentinerea si imbunatatirea sanatatii orale.”
• Clatirea cu ulei a redus semnificativ placa, a imbunatatit sanatatea gingivala si a redus numarul microorganismelor aerobice din placa la adolescentii cu gingivita cauzata de placa.
• Clatirea cu ulei este la fel de eficienta ca apa de gura pentru prevenirea mirosului neplacut si pentru reducerea microorganismelor care il cauzeaza
• Clatirea cu ulei este benefica pentru zona bucala, in mare parte, datorita actiunii mecanice de curatare.
Cercetatorii au declarat ca “Mitul conform caruia efectul clatirii cu ulei pentru sanatatea orala este doar un efect placebo este distrus si exista dovezi clare de saponificare si emulsifiere, care sporesc eficienta actiunii mecanice de curatare.”
Ce ulei actioneaza cel mai bine in clatirea cu ulei?
Studiile mentionate anterior au folosit uleiul de susan, care se foloseste in mod traditional. Are, insa, o concentratie mare de uleiuri omega-6.
Din
punct de vedere al actiunii mecanice si biofizice, ambele actioneaza la fel. Uleiul de cocos are o activitate antibacteriana si antivirala care il fac foarte potrivit pentru sanatatea orala. In combinatie cu bicarbonatul de sodiu, de exemplu, uleiul de cocos poate da nastere unei paste de dinti foarte eficiente, ieftina si simpla, iar studiile arata ca poate combate cu succes cariile dentare.Cercetatorii de la Institutul de Cercetari in Biostiinta Tehnologiei Athlone din Irlanda au testat actiunea antibacteriana a uleiul de cocos in starea sa naturala, precum si tratat cu enzime, printr-un proces care imita digestia.
Uleiurile au fost testate pe tulpini de bacterii Streptococcus, des intalnite la nivelul cavitatii bucale. Au descoperit ca uleiul de cocos tratat cu enzime inhiba in mod eficient dezvoltarea celor mai multe tulpini de bacterii Streptococcus, inclusiv Streptococcus mutans, o bacterie producatoare de aciditate care este principala responsabila pentru producerea cariilor dentare.
Se pare ca prin descompunerea grasimilor din uleiul de cocos de catre enzime, acestea se transforma in acizi, care sunt toxici pentru anumite bacterii. Uleiul de cocos modificat de enzime a fost eficient si impotriva ciupercii Candida albicans, care cauzeaza aparitia aftelor. Cand clatirea cu ulei este combinata cu proprietatile puternic antimicrobiene ale uleiului de cocos, devine un instrument puternic pentru mentinerea sanatatii.
Citeste continuarea pe: www.viataverdeviu.ro