De cele mai multe ori halena, asa cum este denumita medical respiratia neplacuta, este data de cariile dentare care uneori sunt insesizabile, dar si de retinerea de resturi de mancare printre dinti si igiena deficitara a acestora.
Paradontoza este si ea semnalata prin respiratie, dar si alte boli mai grave precum ciroza hepatica sau diabetul.
Medicii ofera un scurt ghid pentru identificarea si tratarea halenei. Daca dentistul nu gaseste probleme la nivelul dintilor si gingiilor, insemna ca sursa problemei este alta si trebuie sa va adresati unui alt specialist.
“Intotdeauna halena este un semnal de alarma. De cele mai multe ori, ea este insotita si de alte simptome, precum setea excesiva, la diabet”, spune medicul internist Aurelia Constantin.
Diabetul, tradat de mirosul de mere stricate
1. Boli grave- Ceea ce pare o problema de igiena poate ascunde si afectiuni mai grave precum diabetul sau bolile de ficat si rinichi precum ciroza hepatica sau cancerul hepatic.
“In cazul cirozei hepatice mirosul este cel de amoniac, asta din cauza lipsei aciditatii gastrice care nu mai neutralizeaza microbii. Astfel, acolo se produce putrefactie.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
2. Alimente- Exista si alimente care inrautatesc problema respiratei urat mirositoare. Consumul de carne rosie in cantitate mare poate fi o cauza posibila. Asta pentru ca resturile de carne cauzeaza cele mai urate mirosuri, dar si branza.
3. Anumite pastile- De altfel, tratamentul medicamentos poate si el determina halena. Exista peste 400 de medicamente care pot determina scaderea cantitatii de saliva din gura.
4. Alcool si tutun - In mod normal, saliva este cea care curata cavitatea bucala de resturile de mancare. Asadar, cei care au mereu gura uscata, afectiune cunoscuta sub denumirea de xerostomie, pot emana un miros urat din cauza resturilor ramase in gura.
Alcoolul si tutunul sunt si ele surse de miasma. “Fumatorii au halena foarte urata, la fel si cei care consuma alcool. Alcoolul etilic e volatil si miroase, iar daca stagneaza mult in stomac, asa cum se intampla in cazul alcoolicilor, este si mai rau. In plus, cei care au acest viciu tind sa isi neglijeze igiena personala”, mai spune medicul Aurelia Constantin.
5.
Solutii anti-halena
Pentru a scapa de respiratia neplacuta, cateva trucuri va pot fi de un real folos:
• Curatati bine dintii si folositi ata dentara. Este valabil si pentru cei care poarta placa.
• Mancati mai multe fructe si legume, in special mere si portocale. Astfel de alimente contin multa apa ceea ce face ca, in cavitatea bucala, sa se secrete mai multa saliva. Saliva este modalitatea prin care corpul nostru mentine respiratia proaspata.
• Beti ceai verde. Polifenolii din ceai va protejeaza impotriva cariilor si a respiratiei neplacute.
Afla mai multe pe: www.doctorulzilei.ro