La 30 de ani nu mai esti ca la 20, iar la 40 problemele de sanatate vor incepe sa se adune. Daca depistezi bolile din vreme, acestea vor fi mai usor de tratat.
Cel mai bine este sa mergi la medic o data pe an pentru a-ti face analizele de rutina, inca de cand esti tanara. Cu atat mai mult in cazul in care la tine in familie exista antecedente de boli incurabile, precum diabetul, tuberculoza, bolile cardiovasculare, cancerul de san sau de colon. Cu cat o afectiune medicala este descoperita mai devreme, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari.
Problemele de sanatate nu te ocolesc nicicand, insa pe masura ce anii se aduna acestea tind sa fie tot mai numeroase.
Medicii specialisti indica o serie de analize pe care femeile ar trebui sa le aiba in vedere, in functie de varsta pe care o au.
20 de ani
Pana la 25 de ani, eventualele probleme sunt legate de anemie, hipocalcemii. Dupa aceasta varsta insa ar trebui urmate programele de screening, printre care si cel pentru cancerul de col uterin.
Testul depisteaza celulele anormale fixate pe col si care pot fi eliminate inainte sa devina canceroase. In acest moment, programul de screening de cancer de col uterin gratuit se poate face odata la cinci ani, adauga dr. Dogaru.
Tinerele care au in familie antecedente de cancer de san trebuie sa-si faca anual o ecografie pana la varsta de 40 de ani cand investigatia medicala indicata este mamografia, mai spune dr. Carmen-Adriana Dogaru.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
30 de ani
La 30 de ani, se adauga examenul endrocrinologic care indica functionarea tiroidei.
Controlul medical este cu atat mai indicat daca ai nascut pentru ca dereglarile hormonale atunci apar.Tot un test recomandat este si acela al examinarii dermatologice a alunitelor de pe corp. Din cauze genetice unele persoane au o sensibilitate mai mare de a dezvolta cancer de piele. Cele mai frecvente probleme in aceasta perioada sunt cele legate de alimentatie, mai spune dr. Dogaru.
Controlul ginecologic trebuie facut si el macar o data la trei ani.
Chiar daca nu ti se pare o urgenta controlul stomatologic e bine sa-l faci pentru ca eventualele probleme cu dintii depistate din timp vor fi mai usor si mai confortabil de tratat decat daca le neglijezi. Se recomada detartrajul o data la sase luni, iar controlul stomatologic o data pe an.
La 40 de ani
Vizita
Glicemia si colesterolul incep sa-ti faca probleme chiar daca pana acum n-ai avut de ce sa te gandesti la excese culinare. Testul de glicemie previne instalarea diabetului, iar colesterolul este principalul factor de risc in bolile cardiovasculare. Atat glicemia, cat si colesterolul pot fi tinute sub control printr-o dieta echilibrata si eventualele valori ridicate se vad in urma analizelor de sange. Alaturi de ele nu strica o electrocardiograma.
Examenul de tiroida este si el indicat, mai ales ca se apropie menopauza. Pot aparea palpitatii, insomnii, stari de irascibilitate si transpiratii, toate semne ca ar trebui sa mergi la un medic specialist. Cu atat mai mult daca ai antecedente in familie.
La 50 de ani
Pe masura ce femeile inainteaza in varsta se pierde mare parte din masa osoasa, iar acestea devin mai fragile. Se impune un examen care masoara densitatea osoasa. Factorii agravanti sunt greutatea mica, fumatul, fracturile. Medicul este cel care iti va indica un comportament corect daca suferi de osteoporoza.
Colonoscopia este o alta analiza care trebuie facuta la acesta varsta. Analiza este precedata de un regim de cateva zile fara carne pentru ca rezultatul sa fie concludent.
Sursa: www.doctorul zilei.ro