Anumite combinatii de alimente te ajuta sa lupti impotriva bolilor sau sa eviti anumite probleme de sanatate. Uite ce alimente consumate impreuna fac minuni pentru organismul tau!
Calciu si inulina- sistem digestiv sanatos si oase puternice
Daca ai probleme cu stomacul este bine sa consumi alimente bogate in inulina (sursa de fibre dietetice) care ajuta la formarea florei bacteriene din stomac. De asemenea, inulina ajuta la absorbtia calciului in oase.
Surse de calciu: laptele, iaurtul, branza, broccoli, conservele de peste, tofu, migdalele.
Surse de inulina: anhinarele, frunzele de papadie, ceapa, usturoiul, prazul, bananele, asparagus.
Calciu si Vitamina D- intarirea sistemului osos
Pentru a se fixa in oase, calciul are nevoie de vitamina D.
Surse de vitamina D: somonul, sardinele, heringul si tonul la conserva, orezul si laptele de vaca.
Vitamina E si Vitamina C- imbunatatirea vederii
Pentru a-ti imbunatatii vederea este bine sa consumi alimente bogate in vitamina E in combinatie cu cele bogate in vitamina C.
Surse de vitamina E: migdalele, arahidele, germenii de grau, semintele de floarea soarelui, soia.
Surse de vitamina C: citricele, kiwi, ardeiul gras, broccoli, varza de Brussels, rosiile, capsunile.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Fier si vitamina C- energie din plin
Daca te simti mereu obosita inseamna ca organismul tau are nevoie de o
doza de energie. Pentru ca oxigenul sa ajunga la creier, muschi si alte organe trebuie sa consumi mult fier. Vitamina C ajuta absorbtia fierului din alimente in organism.Surse de fier: spanacul, fulgii de ovaz, tofu, germenii de grau, quinoa, fasolea, carnea rosie, puiul, ouale.
Vitamina K si grasimile sanatoase- sanatatea inimii si a oaselor
Grasimile bune (cele mono si polisaturate, incluzand si omega 3) au un beneficiu imens in ceea ce priveste sanatatea inimii (reduce nivelul colesterolului) si contribuie la absorbtia vitaminei K in celule, vitamina vitala
cand vine vorba de intarirea sistemului osos si coagularea sangelui.Surse de vitamina K: spanac, frunzele de napi, broccoli, varza, varza de Brussels, kale.
Surse de grasimi sanatoase: alunele si semintele, uleiul de masline, uleiul de rapita, semintele de in, avocado, semintele de susan.
Betacaroten/ vitamina A si grasimi santoase- piele stralucitoare
Pentru a-ti pastra tineretea si santatea pielii ai nevoie de acesta combinatie.
Surse de betacaroten: morcovii, caisele, cartofii dulci, papaya, spanac.
Zinc si compusii sulfului- sistem imunitar puternic
Pentru a-ti intari sistemul imunitar este bine sa consumi alimente bogate in compusi ai sulfului.
Surse de zinc: cerelele integrale, legumele
Surse de compusi ai sulfului: ceapa, usturoiul
Sursa www.womansday.com