Nivelul crescut al unei proteine din soia ar putea favoriza dezvoltarea mai accelerata a tumorilor canceroase la femeile suferind de cancer la san in stadiu incipient, avertizeaza cercetatorii americani in urma unui studiu.
Nivelurile ridicate ale unei proteine provenite din soia, genisteina, ar putea accelera dezvoltarea tumorilor mamare in cazul femeilor care sufera de aceasta boala in faza incipienta, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Memorial Sloan Kettering Cancer Centre din New York.
Studiul a fost efectuat exclusiv asupra unor paciente care fusesera deja diagnosticate cu cancer la san si urmau un tratament. Efectele proteinei din soia asupra femeilor care nu sufera de cancer mamar nu au fost cercetate, potrivit Mediafax.
Medicii au inclus in cercetare 140 de paciente.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Oamenii de stiinta au comparat apoi tesuturile bolnave de dinainte si de dupa operatie si au descoperit, in cazul femeilor carora li s-a administrat proteina din soia, modificari privind anumite gene despre care se stie ca favorizeaza dezvoltarea celulara.
Jacqueline Bromberg, coautor al studiului, spune ca principala grija, in acest moment, este legata de potentialul daunator al proteinei. "Desi modificarile genetice erau prezente, nu este inca clar daca acestea vor duce sigur la o accelerare a dezvoltarii cancerului. Doar 20% dintre pacientele care au luat soia au prezentat niveluri foarte ridicate de compusi metabolici ai genisteinei", a explicat cercetatoarea.
Bromberg a subliniat ca motivele acestor diferente intre reactiile organismlui nu sunt cunoscute inca si a adaugat ca nu exista niciun mod de a prezice identitatea bolnavei care va prezenta reactii asemanatoare la consumul
de soia.Dintre pacientele care au prezentat un nivel ridicat de genisteina, cateva au suferit modificari intr-un set specific de gene care afecteaza rata de crestere a celulelor canceroase, moartea acestora sau un alt aspect al patologiei cancerului de san. Modificarile au aparut la femeile care au consumat 51,6 grame de soia, echivalentul a aproximativ patru cani de lapte de soia pe zi.
Cercetatorii au concluzionat ca persoanele care mananca soia in mod obisnuit ar putea "sa consume aceasta cantitate" (51,6 grame) pe parcursul unei zile, mai ales in cazul vegetarienilor si a persoanelor care nu consuma
produse lactate.