Mazarea, una din cele mai sanatoase leguminoase, bogata in proteine de inalta calitate, este recomandata de catre nutritionisti in diete pentru intarirea sistemului imunitar, pentru a avea mai multa energie, dar si pentru incetinirea procesul de imbatranire.
Boabele verzi de mazare au in compozitia lor acid folic, vitamina A, vitamina B6, vitamina C, vitamina K, fitosteroli, fibre, luteina, calciu, fier, fosfor, magneziu, cupru, zinc si luteina.
Mazarea verde contine nutrienti foarte importanti pentru mentinerea sanatatii oaselor. E o buna sursa de vitamina K pe care organismul nostru o descompune partial in K2, substanta de activeaza osteocalcina — o importanta proteina noncolagenica din os.
Acidul folic si vitamina B6 reprezinta un suport pentru sanatatea cardiovasculara.
Acid folic si vitamina B6 sunt doi nutrienti reduc inmagazinarea unui produs metabolic numit homocisteina, o molecula periculoasa ce poate determina aparitia osteoporozei.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Mazarea contine cantitati mari de coumestrol (un polifenol) care previne aparitia cancerului la stomac.
Vitamina C ofera cea mai eficienta protectie antioxidanta, ajutand organismul sa faca fata cu bine poluarii din mediu si toxinelor la care suntem expusi.
La reducerea colesterolului LDL (rau) de niacina (vitamina B3) din mazare. Ea reduce productiei de trigliceride si VLDL (lipo-proteine cu densitate scazuta), ceea ce duce la un nivel scazut de trigliceride si implicit al colesterolului LDL (rau) si la un nivel ridicat de colesterolul HDL (bun).
Prin continutul scazut de calorii (o ceasca de mazare are mai putin de 100 de calorii), este o alegere buna pentru persoanele care incearca sa slabeasca.
Are, de asemenea, un continut mic de grasime. Fibrele din componenta sa ajuta la reglarea tranzitului intestinal, scapandu-ne de constipatie. Continutul ridicat de fibre si de proteine incetineste si procesul de digerare al zaharurilor, ceea ce o recomanda persoanelor cu diabet zaharat.Consumul de mazare este indicat pentru prevenirea ridurilor, a bolii Alzheimer, a artritei, a bronsitei, a osteoporozei si a candidei. Acestea deriva din proprietatile anti-inflamatorii ale boabelor de mazare.
Luteina din mazare protejeaza impotriva degenerarii maculare si a cataractei ce se instaleaza odata cu inaintarea in varsta.
Mazarea contine totusi si niste substante daunatoare pentru unii oameni, numite purine. Cei care sufera de tulburari renale sau guta nu ar trebui sa consume mazare verde. Purinele se pot transforma in acid uric, excesul de purine din organism, conducand inevitabil la exces de acid uric. Doua dintre afectiunile provocate de excesul de acid uric sunt guta si calculii renali.
Sursa: www.doctorulzilei.ro