Uite ce patesti daca scrasnesti din dinti noapte si cum sa scapi de acest obicei!

Uite ce patesti daca scrasnesti din dinti noapte si cum sa scapi de acest obicei!
Uite ce patesti daca scrasnesti din dinti noapte si cum sa scapi de acest obicei!

Bruxismul se manifesta prin scrasnirea dintilor si, in timp, poate duce la afectarea danturii prin reducerea dimensiunii dintilor.

Cea mai folosita metoda de tratament este gutiera speciala, care se poarta noaptea. In cazurile mai grave de bruxism se pot face reconstructii ale suprafetelor afectate.

La copii, medicii sunt mai rezervati si nu indica gutiera daca micutii au dinti de lapte. O solutie care poate da rezultate foarte bune ar fi psihoterapia, combinata sau nu cu tratamente stomatologice.

O boala nocturna- Stresul reprezinta cauza esentiala a bruxismului, sustin expertii.

Multe persoane pot fi inconstiente de faptul ca sufera de aceasta boala deoarece se manifesta in special noaptea, in timpul somnului.

Bruxismul e o boala care consta in inclestarea puternica a maxilarelor si scrasnirea dintilor in mod constient, atat in timpul zilei, dar mai ales in timpul noptii. Acest lucru duce, in timp, la abrazarea smaltului dentar, iar in cazurile grave se ajunge la reducerea importanta a dimensiunilor dintilor din cauza abraziunii puternice, afirma Lucia Fatu, medic stomatolog.

Cauze la copii: somn agitat si alimentatie nepotrivita

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

In cazul copiilor, bruxismul este frecvent in perioada in care micutii schimba dintii de lapte.

“Jumatate dintre copii prezinta acest fenomen. Cauzele pot fi legate de un somn mai agitat, cauzat de visele tipice ale copilariei sau de o alimentatie nepotrivita.

Recomand parintilor sa aiba grija cu alimentatia: ultima masa sa fie servita cu cel putin doua ore inainte de ora de somn a micutului si sa nu fie foarte consistenta. In cazul in care somnul e agitat, se poate da un ceai calmant. In niciun caz nu se pun gutiere pe dinti de lapte”, e sfatul medicului stomatolog Bogdan Bader.

Solutii de tratament: gutiere sau reconstructie dentara

Exista mai multe metode de tratamen al bruxismului.

O metoda se refera la folosirea gutierelor in timpul noptii. Aceste gutiere impiedica manifestarea simptomelor bruxismului in somn.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

In cazuri care nu sunt tratate mult timp, coroanele dentare se pot abraza.

Odata cu abraziunea, etajul inferior ale fetei se micsoreaza, ceea ce face ca persoana afectata sa capete o fizionomie neplacuta. Pentru refacera fizionomiei si a morfologiei dintilor este nevoie de reconstructii protetice la un numar insemnat de dinti. “De aceea recomand ca adultii sa faca tratament pentru bruxism de la primele semne”, mai spune Bogdan Bader.

Daca aveti un partener care sufera de bruxism, nu este o idee buna sa il treziti ca sa-i atrageti atentia.

Mult mai eficienta este indrumarea la psihoterapeut sau la stomatolog.

VARIANTA DE TRATAMENT
Psihoterapia poate fi o metoda foarte eficienta de tratare a bruxismului. “Se pot face sedinte de psihoterapie concomitent cu tratamentul stomatologic sau de la primele semne care arata instalarea bolii. Un tratament facut pentru o luna, o luna si jumatate poate fi suficient, rata de succes dupa interventia psihologica fiind de 95%“, afirma psihoterapeutul Aliodor Manolea, doctor in stiinte medicale.

In privinta unor astfel de sedinte facute copiilor, specialistul spune ca se recomanda atunci cand se poate avea un dialog cu copilul: acesta trebuie sa-si poata mentine atentia indreptata spre obiectul discutiei cel putin 10-15 secunde. Captand atentia micutilor un timp suficient, se poate interveni pentru inducerea unor stari de constiinta modificate. In acest mod, se actioneaza foarte eficient pentru eliminarea cauzelor initiale declansatoare inregistrate profund, la nivel subconstient.
Sursa: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, La pas prin ”inima” Bucovinei, Câmpulung Moldovenesc

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies