Bruxismul se manifesta prin scrasnirea dintilor si, in timp, poate duce la afectarea danturii prin reducerea dimensiunii dintilor.
Cea mai folosita metoda de tratament este gutiera speciala, care se poarta noaptea. In cazurile mai grave de bruxism se pot face reconstructii ale suprafetelor afectate.
La copii, medicii sunt mai rezervati si nu indica gutiera daca micutii au dinti de lapte. O solutie care poate da rezultate foarte bune ar fi psihoterapia, combinata sau nu cu tratamente stomatologice.
O boala nocturna- Stresul reprezinta cauza esentiala a bruxismului, sustin expertii.
Bruxismul e o boala care consta in inclestarea puternica a maxilarelor si scrasnirea dintilor in mod constient, atat in timpul zilei, dar mai ales in timpul noptii. Acest lucru duce, in timp, la abrazarea smaltului dentar, iar in cazurile grave se ajunge la reducerea importanta a dimensiunilor dintilor din cauza abraziunii puternice, afirma Lucia Fatu, medic stomatolog.
Cauze la copii: somn agitat si alimentatie nepotrivita
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
In cazul copiilor, bruxismul este frecvent in perioada in care micutii schimba dintii de lapte.
“Jumatate dintre copii prezinta acest fenomen. Cauzele pot fi legate de un somn mai agitat, cauzat de visele tipice ale copilariei sau de o alimentatie nepotrivita. Recomand parintilor sa aiba grija cu alimentatia: ultima masa sa fie servita cu cel putin doua ore inainte de ora de somn a micutului si sa nu fie foarte consistenta. In cazul in care somnul e agitat, se poate da un ceai calmant. In niciun caz nu se pun gutiere pe dinti de lapte”, e sfatul medicului stomatolog Bogdan Bader.
Solutii de tratament: gutiere sau reconstructie dentara
Exista mai multe metode de tratamen al bruxismului.
O metoda se refera la folosirea gutierelor in timpul noptii. Aceste gutiere impiedica manifestarea simptomelor bruxismului in somn.In cazuri care nu sunt tratate mult timp, coroanele dentare se pot abraza.
Daca aveti un partener care sufera de bruxism, nu este o idee buna sa il treziti ca sa-i atrageti atentia.
VARIANTA DE TRATAMENT
Psihoterapia poate fi o metoda foarte eficienta de tratare a bruxismului. “Se pot face sedinte de psihoterapie concomitent cu tratamentul stomatologic sau de la primele semne care arata instalarea bolii. Un tratament facut pentru o luna, o luna si jumatate poate fi suficient, rata de succes dupa interventia psihologica fiind de 95%“, afirma psihoterapeutul Aliodor Manolea, doctor in stiinte medicale.
In privinta unor astfel de sedinte facute copiilor, specialistul spune ca se recomanda atunci cand se poate avea un dialog cu copilul: acesta trebuie sa-si poata mentine atentia indreptata spre obiectul discutiei cel putin 10-15 secunde. Captand atentia micutilor un timp suficient, se poate interveni pentru inducerea unor stari de constiinta modificate. In acest mod, se actioneaza foarte eficient pentru eliminarea cauzelor initiale declansatoare inregistrate profund, la nivel subconstient.
Sursa: www.doctorulzilei.ro