Consumul a mai mult de 400 de miligrame de cafeina pe zi, adica peste patru cesti de espresso sau un amestec de cafea, bauturi gazoase si energizante, poate fi nociv pentru sanatate, indeosebi pentru femeile insarcinate si tinerii sub 18 ani, a anuntat miercuri Agentia europeana pentru Securitatea Alimentelor (EFSA), preluata de AFP.
EFSA a recomandat prin urmare, prima data in Uniunea Europeana, sa se stabileasca doze zilnice dincolo de care consumul de cafeina, din indiferent ce sursa alimentara, sa fie considerat cu risc, mai ales in privinta tulburarilor cardiovasculare.
Pentru adulti, doza zilnica fara risc este de 400 de miligrame, o ceasca de espresso avand intre 70 si 100 de miligrame, a declarat AFP un purtator de cuvant al EFSA.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Riscul pentru sanatate nu este imens, dar el exista.
EFSA a afirmat intr-un comunicat ca este prima oara cand au fost evaluate la nivelul UE riscurile legate de cafeina provenita din toate alimentele. Agentia a analizat datele existente la cererea Comisiei Europene, ‘pentru ca un numar de state membre s-au aratat ingrijorate de efectele nocive asupra sanatatii a consumului de cafeina — indeosebi in privinta bolilor cardiovasculare, a problemelor legate de sistemul nervos central (somn intrerupt si anxietate, de exemplu) si de posibilele
riscuri pentru sanatatea fatului la femeile insarcinate’.Citeste continuarea pe: www:doctorulzilei.ro