Uite cum poti sa faci unt clarifiat si la ce poti sa il folosesti!

Uite cum poti sa faci unt clarifiat si la ce poti sa il folosesti!

Untul clarifiat este un untul obtinut dupa separarea grasimilor de partile solide (proteine) si apa.

 

Trebuie sa stii ca untul clarifiat are un punct de ardere mai ridicat, ceea ce inseamna ca il poti folosi si la temperaturi inalte, cum ar fi la prajit, fara sa il arzi.
Practic, il poti folosi pentru omlete, cartofi prajiti sau file de peste in tigaie si vei observa imediat aroma diferita comparativ cu un ulei clasic pentru gatit. Poti folosi unt clarifiat si pentru sosurile Bearnaise si Hollandaise, dar si pentru rantasul de care ai nevoie la sosurile albe.
Cum faci unt clarifiat?
Foloseste intotdeana unt dulce (nesarat) pentru a obtine rezultatele cele mai bune. Incepe cu un pachet obisnuit de 200-250g unt, taiat in cubulete.
Pune untul intr-o tigaie sau oala mica si incalzeste-l incet, pe foc mic, pana cand se topeste. Continua pana cand o spuma alba incepe sa se ridice pana spre marginile tigaii sau oalei si vei observa cum solidele din lapte incep sa se separe la baza.
Aduna spuma care se formeaza cu o lingura sau cu o strecuratoare foarte deasa. Ia oala de pe foc si lasa continutul sa se raceasca timp de cateva minute pentru a fi sigur ca partile solide se separa.
Strecoara incet, printr-o sita deasa dublata de o panza, intr-un recipient. Untul clarifiat se pastreaza bine in frigider intre 3 si 6 luni.
Sursa: Foodstory.ro

Trebuie sa stii ca untul clarifiat are un punct de ardere mai ridicat, ceea ce inseamna ca il poti folosi si la temperaturi inalte, cum ar fi la prajit, fara sa il arzi.

Practic, il poti folosi pentru omlete, cartofi prajiti sau file de peste in tigaie si vei observa imediat aroma diferita comparativ cu un ulei clasic pentru gatit. Poti folosi unt clarifiat si pentru sosurile Bearnaise si Hollandaise, dar si pentru rantasul de care ai nevoie la sosurile albe.



Cum faci unt clarifiat?

Foloseste intotdeana unt dulce (nesarat) pentru a obtine rezultatele cele mai bune. Incepe cu un pachet obisnuit de 200-250g unt, taiat in cubulete.

Pune untul intr-o tigaie sau oala mica si incalzeste-l incet, pe foc mic, pana cand se topeste. Continua pana cand o spuma alba incepe sa se ridice pana spre marginile tigaii sau oalei si vei observa cum solidele din lapte incep sa se separe la baza.

Aduna spuma care se formeaza cu o lingura sau cu o strecuratoare foarte deasa. Ia oala de pe foc si lasa continutul sa se raceasca timp de cateva minute pentru a fi sigur ca partile solide se separa.Strecoara incet, printr-o sita deasa dublata de o panza, intr-un recipient. Untul clarifiat se pastreaza bine in frigider intre 3 si 6 luni.

Sursa: Foodstory.ro

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

 



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

VIDEO Ce au discutat Gagea și Moldo, în grădină? Se pare că Antoni a fost subiectul lor principal: "O certa pe fata aia că nu-l cucerește, auzi și tu..."

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte