Daca nu depozitam corect alimentele, mai ales pe timp de vara, riscurile sa contractam o boala digestiva, o toxiinfectie sau o intoxicatie sunt mari.
Alimentele trebuie pastrate in conditii adecvate, pentru a nu se altera mai devreme decit ar trebui si pentru a nu ajunge sa le consumam fara sa stim ca sint daunatoare. Alterarea este favorizata de temperatura, de actiunea luminii si a oxigenului din aer, de prezenta microorganismelor. Nu ne dorim nici sa ne imbolnavim, nici sa aruncam mincarea. Din fericire, hrana cruda sau gatita se poate pastra mai mult timp daca se respecta anumite reguli in ceea ce priveste depozitarea.
Sa nu credeti ca daca puneti alimentele in frigider este suficient pentru a va pastra sanatatea.
Uneori, nici nu e bine sa le tineti la rece. Conteaza daca le spalati sau le asezati in frigider asa cum le-ati adus de la piata. Conteaza unde le asezati, in congelator sau pe raft, mai sus sau mai jos, in usa frigiderului, in ladite, pe farfurii, cu capac, fara capac.
Unde pastram lactatele?- Laptele trebuie dus acasa rapid la frigider, in cel mult o ora de la achizitionare, pentru ca este un mediu extrem de propice multiplicarii bacteriilor. Laptele UHT rezista insa optim la transport. Locul ideal pentru lapte este in zona rece si intunecata din frigider, pe raftul de jos.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Brinza pasteurizata corect depozitata poate fi consumata si la 10 zile dupa termenul inscris pe ambalaj. Totusi, nu puteti fi siguri niciodata cind vine vorba de lactate. Consumati-le in aceeasi zi in care le-ati desfacut, iar restul aruncati. Brinza trebuie stocata separat, mai ales cea moale, care poate fi contaminata cu listeria si din care se poate scurge zar peste celelalte alimente. Contaminarea are loc instantaneu.
Carnea trebuie congelata imediat- Carnea reprezinta un mediu de dezvoltare rapid pentru bacterii. Cea proaspata ar trebui congelata imediat, daca nu aveti de gind sa o folositi pina cel tirziu a doua zi. Carnea cruda trebuie tinuta intr-un recipient, la distanta de alte alimente, pe un raft inferior al frigiderului, pentru a evita scurgerea sucurilor crude peste celelalte alimente. Carnea moale si lipicioasa provine de la un animal bolnav sau este veche. Daca miroase, mai ales in profunzime, nu riscati consumarea ei, oricit de bine spalata sau condimentata ar fi. Carnea care s-a dezghetat partial nu trebuie sa mai fie recongelata. Dezghetarea se face in frigider sau la cuptorul cu microunde si nu la temperatura camerei. Carnea congelata se pastreaza numai la minus 18 grade C, conditii in care poate rezista timp de 9 luni. Daca temperatura spatiului de pastrare este cu 2-3 grade mai ridicata, incepe procesul de decongelare. Carnea decongelata se altereaza rapid, deci trebuie imediat preparata. Carnea cruda de porc sau de vaca trebuie asezata pe raftul cu temperatura cea mai scazuta.
Pestele crud si carnea tocata isi pastreaza prospetimea cel mult o zi, in congelator. Carnea rosie rezista jumatate de an in congelator, in timp ce carnea de pasare se poate pastra 3 luni. Conservele de carne si peste trebuie consumate, mai ales vara, in ziua cind se deschid ambalajele metalice. Ficatul se va pastra pe parcursul zilei in apa rece. Carnea gatita poate fi mincata si dupa 3-4 zile de pastrare in frigider. Kaizerul, sunca, salamul trebuie pastrate in ambalajul original, iar dupa deschidere, trebuie consumate in 2-3 zile. Afumaturile se vor pastra mai bine intr-o incapere uscata, bine aerisita.
Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro