Cercetatorii care au inceput sa studieze serios somnul incepand cu anii 1970 au identificat pana acum peste 100 de tulburari diferite de somn.
Pe langa insomnii, care se manifesta prin dificultatea de a adormi si de a dormi fara treziri dese, cele mai importante categorii de afectiuni sunt hipersomnia si parasomania.
Narcolepsia, numita si „boala somnului” este o forma de hipersomnie, caracterizata printr-o durata excesiva de somn in timpul zilei si uneori prin adormirea brusca, pentru scurte perioade de timp.
In timpul acestor crize, bolnavii trec direct din starea de veghe in etapa de somn REM, sarind astfel celelalte etape care sunt parcurse de creier in mod normal.
Uneori, narcolepsia este insotita de un fenomen care ii poate speria pe cei care asista la aceste crize. Bolnavul va resimti o slabiciune musculara brusca, uneori asa de grava incat persoana se prabuseste paralizata la pamant. Acesta criza se numeste atac de cataplexie si este declansata deseori de emotii puternice (bucurie, furie, excitatie sexuala).
Alte simptome grave ale narcolepsiei sunt paralizia in somn si halucinatiile. Paralizia in somn apare atunci cand bolnavul nu se poate misca si nici nu poate vorbi un timp. Criza apare de obicei in timpul procesului de trezire sau de adormire si poate fi înfricosatoare, mai ales daca persoana afectata nu stie ce i se intampla.
Si halucinatiile in somn sunt extrem de neplacute si seamana oarecum cu visele lucide.
Ele apar in perioada de trecere de la somn la starea de veghe sau invers.Parasomnia este un termen care descrie o gama foarte larga de tulburari de somn. Multe din ele afecteaza mai ales copiii, cum sunt de exemplu terorile nocturne.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Si cosmarurile intra în aceasta categorie.
Este vorba de vise care sunt asa de infricosatoare incat persoana care le are se va trezi brusc, foarte speriata. Spre deosebire de cosmaruri, un simplu vis urat nu provoaca trezirea. La adulti, cosmarurile apar de obicei in caz de stres, boala sau stres post-traumatic.Crizele de teroare nocturna apar la copii in jurul varstei de 3-6 ani si dispar de la sine in adolescenta. In timpul unei crize, copilul plange si tipa si tine ochii deschisi.
Spre deosebire de cosmaruri, care apar in faza de somn REM, teroarea nocturna se declanseaza in etapele trei sau patru de somn. Un episod poate dura intre un minut si 20 de minute si este insotit de transpiratie, cresterea pulsului si a tensiunii arteriale. Cu toate acestea, copilul se va trezi dimineata odihnit si cu o stare psihica buna.
Somnambulismul este un alt fenomen ciudat si deosebit de periculos. Este o forma de parasomnie care apare mai ales la copii si presupune mersul inconstient in timpul somnului profund. Aproximativ o treime din copii au un episod de acest fel cel putin o data, in timp ce doar 1-4% dintre adulti raman cu aceasta problema.
Somnambulul se poate rani in timpul plimbarilor nocturne si este bine sa incercati sa-l treziti.
Nu va fi insa usor, pentru ca episodul apare in etapa de somn profund si dureaza aproximativ 10 minute. Somnambulismul nu este provocat si nici insotit de vise, pentru ca acestea apar mai tarziu, in ultima etapa de somn, REM.In timpul crizei, o persoana poate merge la bucatarie sa manance sau sa asculte muzica si cand se va trezi nu-si va aminti nimic din ce a facut. Episodul poate fi declansat de un zgomot brusc sau de nevoia puternica de a urina. Poate fi descris simplu astfel: corpul se trezeste, dar creierul continua sa doarma.
Somnilocvia, adica vorbitul prin somn, poate sa apara in etapele de somn REM si non-REM. In primul caz frazele sunt mai inteligibile, dar in al doilea caz cuvintele vor fi complet fara sens, imposibil de interpretat.
Bruxismul este un fenomen putin inteles deocamdata. Se manifesta prin scrasnirea dintilor in timpul somnului, ceea ce poate duce la distrugerea smaltului si la durere de maxilar. Desi jumatate dintre oameni isi misca maxilarele in timp ce dorm, numai 6% sufera de bruxism. Ei pot scapa de aceasta problema eliminand stresul si folosind un aparat special care se monteaza seara in gura si care previne contactul dintilor.
Cel mai straniu fenomen este insa tulburare de somn REM, care apare la unii batrani. In timpul somnului REM toti muschii sunt paralizati, mai putin cei care asigura respiratia si cei oculari. Dar, in cazul acestei tulburari, nu mai apare paralizia muschilor, iar bolnavii vor merge si vor actiona conform visului pe care il au in acel moment.
Astfel, fenomenul seamana cu somnabulismul, cu precizarea ca in acest caz bolnavii se misca asa cum ar face-o daca visul lor ar fi real. De aceea, episoadele sunt foarte periculoase, pentru ca oamenii se pot rani singuri sau ii pot rani pe altii in timpul acestei externalizari a visului. Uneori, bolnavii se cred atacati si atunci isi lovesc partenerul.
Unii bolnavi care au aceste crize au afectata regiunea cerebrala responsabila in mod normal cu paralizarea muschilor in timpul somnului REM.
Sursa: www.descopera.ro