Uite de ce e bine sa bei un pahar de vin pe zi!

Uite de ce e bine sa bei un pahar de vin pe zi!
Uite de ce e bine sa bei un pahar de vin pe zi!

Daca e sanatos sau nu ca oamenii sa bea mici cantitati de alcool este un subiect intens dezbatut de specialisti, dar rezultaltele numeroaselor studii in domeniu erau adesea contradictorii.

Acum, un nou studiu pare sa elucideze misterul: un pahar de vin pe zi face bine, dar numai celor cu o anumita inzestrare genetica, scrie dailymail.co.uk, citat de DcNews.

Consumul unor cantitati mici de alcool protejeaza impotriva aparitiei bolilor de inima, dar numai in cazul persoanelor care poseda o anumita varianta a unei gene, numita CETP TaqIB, au descoperit cercetatorii. Vestea proasta este ca doar aproximativ 15% dintre oameni au aceasta varianta a genei.



Descoperirea contrazice ideea – mult promovata in ultimii ani – ca un consum moderat de alcool (7 pahare de bauturi alcoolice pe saptamana, pentru femei, sau 14, pentru barbati) ar fi benefic pentru sanatatea oricui. In realitate, consumul moderat de alcool este benefic doar pentru 15% din populatie, spune prof. Dag Thelle de la Universitatea Gothenburg, Suedia.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Cercetatorii au analizat date privind 618 suedezi cu boli de inima si 3000 de alti subiecti sanatosi; toti

participantii au fost testati pentru identificarea variantei genei CETP pe care o aveau. Luate fiecare in parte, nici consumul moderat de alcool, nici acest genotip particular nu au vreun efect protector deosebit de puternic. Dar, in combinatie, ele par sa reduca semnificativ riscul cardiovascular, spun autorii studiului.

Gena determina sinteza unei proteine CETP care influenteaza (printr-un mecanism inca neelucidat) colesterolul „bun" (HDL), acesta ajutand la indepartarea din sange a grasimilor care duc la aparitia bolilor cardiovasculare.


Mai sunt necesare multe cercetari pentru lamurirea aspectelor legate de aceste corelatii, dar prof. Thelle spune ca rezultatele ar putea fi foarte utile, atat pentru a putea oferi pacientilor sfaturi potrivite legate de consumul de alcool, cat si pentru a identifica noi mijloace de a folosi resursele organismului uman pentru a preveni bolile de inima.



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Horoscop 11 octombrie 2024. O zodie se aventurează într-o escapadă în natură!

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Calendar ortodox OCTOMBRIE 2024. Cele 4 sărbatori importante ale lunii de care trebuie să ții cont neapărat

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Celil Nalçakan, care dă viață personajului Akif în serialul Totul pentru familia mea, transformare uluitoare de-a lungul celor două decenii de activitate! Iată cum arăta celebrul actor la început de carieră

A fost împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni


Cookies