Pe langa proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine si minerale, multe legume si fructe contin fitonutrienti, elemente extrem de importante pentru sanatate.
Prezenta acestora este semnalata de culoarea vegetalelor. Astfel, cu cat acestea sunt mai viu colorate, cu atat mai mult abunda in fitonutrienti.
Majoritatea regimurilor alimentare sanatoase pun accent pe prezenta legumelor si fructelor in proportie de 50 la suta in consumul zilnic. Si cu cat sunt mai variate si mai colorate, cu atat mai bine pentru organism.
Aceasta pentru ca varietatea de fitonutrienti este benefica pentru sanatatea sistemului cardiovascular, pentru protectia oculara, pentru scaderea riscului de cancer si pentru a impiedica acumularea de grasimi in vasele de sange.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Cei mai cunoscuti fitonutrienti sunt licopenul, flavonoidele, alfa-beta carotenul, criptoxantina, luteina si zeaxantina.
Specialistul britanic in nutritie Sandra Nissenberg recomanda combinatii viu colorate de legume si fructe, tocmai pentru a beneficia la maximum de fitonutrienti. Aceasta a intocmit o lista a alimentelor benefice in functie de culori!
Iata care sunt cele care vor fi la moda in farfurie, indiferent de vremuri!
Rosu: tomate, pepene, grepfrut
Violet: struguri,
Portocaliu: cartofi dulci, mango, morcovi, caise, pepene, dovleac
Portocaliu/galben: portocale, clementine, piersici, papaya, necatarine
Galben: porumb
Verde: varza de Bruxelles, broccoli fasole verde, mazare, spanac, kale
Albastru: coacaze
Sursa: www.csid.ro