Rodia este unul dintre fructele care trebuie consumate cât mai des, în special, în sezonul rece.
Rodia este bogata in vitaminele B (B3, B5, B6, B2, B1) Vitamina C, Vitamina E, Vitamina K şi minerale: sodiu, potasiu, calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor, seleniu, zinc şi acid folic. Are de 3 ori mai multi antioxidanti decat vinul rosu si e foarte bogata in fibre.
Sucul de rodie este unul dintre cele mai nutritive sucuri naturale şi poate fi păstrat în recipiente din sticlă, în frigider, maxim 3 zile, iar în congelator poate fi păstrat maxim 1 an.
Rodia conţine antioxidanţi puternici precum polifenoli, tanini şi antocianini, esenţiali pentru sănătatea inimii şi a organismului. Sucul de rodie îmbunătăţeşte fluxul de sânge la persoanele cu boli ale miocardului. Rodiile ajută la scăderea colesterolului LDL, prevenind acumularea lui în artere, scăzând astfel riscurile în cazul bolilor de inimă. În plus, aceste fructe ajută la întărirea musculaturii cardiace, scrie Agerpres.
De asemenea, acest fruct este indicat a fi folosit datorită efectelor anti-îmbătrânire, dar şi pentru a preveni apariţia maladiilor precum Alzheimer.
Rodia are proprietăţi antiinflamatorii protejând împotriva astmului şi a durerilor în gât. Sucul de rodie ar putea avea, de asemenea, efecte antivirale şi antibacteriene împotriva plăcii dentare.
Noi cercetări au scos la iveală că un extract din rodii protejează rinichii de toxine periculoase.
Potrivit unor cercetări realizate recent, sucul de rodie are un efect semnificativ în prevenirea mai multor tipuri de cancer, precum cel de sân, cel de plămâni şi de cel de prostată. Alte studii arată că sucul de rodie poate chiar să inducă apoptoza — proces prin care celulele canceroase se auto-distrug.
Rodiile ajută la reglarea glicemiei, cresc sensibilitatea la insulină fiind un fruct indicat persoanelor care suferă de diabet.
Sunt excelente pentru cei care suferă de anemie şi stări de astenie. Protejează împotriva depresiei şi a osteoporozei.
Sucul de rodie creşte apetitul astfel încât poate fi folosit cu succes în cazul copiilor, pentru a creşte pofta de mâncare.
Rodiile sunt indicate în tratarea diferitelor afecţiuni intestinale. Decoctul din scoarţă de rodiu se recomandă în tratarea teniei, a diareei şi a ascarizilor. Scoarţa este unul dintre cele mai eficiente tratamente contra dizenteriei (boală infecţioasă contagioasă care se manifestă prin ulceraţii intestinale, dureri abdominale violente şi diaree cu sânge).
Rodia, un fruct bogat în vitamine, antioxidanţi şi fibre şi cu foarte puţine calorii, este frecvent recomandată de nutriţionişti în curele de slăbire.
Atunci, când cumpărăm rodii este indicat să le alegem pe cele mai grele şi cu coaja strălucitoare, astfel ne asigurăm că fructele sunt coapte.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro