Eticheta nutritionala a produselor alimentare iti ofera informatii esentiale despre calitatea acestora. Daca urmaresti sa ai o alimentatie echilibrata, este bine sa-ti creezi un obicei din a citi eticheta nutritionala.
Mai mult, trebuie sa te asiguri ca intelegi corect informatiile citite, iar astfel vei face, cu siguranta, cele mai potrivite alegeri alimentare.
„Eticheta nutritionala a unui produs ne ajuta sa intelegem profilul nutritional al acestuia. Putem afla, astfel, cate calorii ne aduce produsul in cauza, ce cantitate si ce tipuri de grasimi contine, dar si cat zahar sau cata sare vom adauga dietei noastre consumand acel produs.
La ce sa te uiti pe eticheta nutritionala?
Valoarea energetica – reprezinta, de fapt, numarul de calorii pe care ni-l aduce produsul respectiv.
Caloriile (kcal) sunt prezentate, de obicei, pentru 100 g de produs sau per portie. In plus, pentru a fi mai usor vizibila, informatia este repetata pe fata ambalajului, sub forma unei casete in care sunt inscrise: valoarea energetica pentru o portie de produs, dar si contributia unei portii la necesarul caloric pentru o zi (apreciat ca fiind 2000 kcal/zi).
Contributia la necesarul caloric zilnic este exprimata procentual, tocmai pentru a intelege mai usor cat anume din caloriile pe care le putem consuma intr-o zi au fost acoperite prin consumul unei portii din produs.
Cantitatea si calitatea grasimilor dintr-un aliment. In informatiile nutritionale gasim inscrisa cantitatea totala de grasimi exprimata, de obicei, in grame (100 g de produs), dar si tipurile de grasimi care o compun, respectiv cantitatea din fiecare tip.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
• Grasimile saturate (acizii grasi saturati) sunt grasimile care determina cresterea colesterolului rau (LDL), daca sunt consumate in exces; intr-o alimentatie echilibrata, cantitatea maxima de grasimi saturate consumata intr-o zi nu trebuie sa depaseasca 20 g.
• Grasimile mononesaturate si grasimile polinesaturate, adica acizii grasi mononesaturati si polinesaturati, sunt asa numitele grasimi bune, care scad colesterolul LDL (colesterol rau).
• Omega 3 si Omega 6 sunt grasimile esentiale care ne sunt absolut necesare in alimentatie, ele neputand fi produse de organismul nostru; ele fac parte din categoria grasimilor polinesaturate si se recomanda un consum zilnic de 2 g de Omega 3 (acid alfa linoneic) si 10 g de Omega 6 (acid linoleic).
Continutul de sare – este o alta informatie importanta de care trebuie sa tinem cont. Un consum crescut de sare duce la hipertensiune arteriala, factor de risc important pentru boala cardiovasculara. Trebuie sa stim ca informatia din tabelul nutritional indica sarea totala (bazata pe continutul total de sodiu al produsului) si nu neaparat sarea adaugata ca atare in produs. Pentru o alimentatie echilibrata este bine sa alegem produsele cu un continut cat mai mic de sare. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un consum zilnic de maxim 5 g de sare, insa, in Romania, consumul mediu de sare este mai mult decat dublu fata de cel recomandat.
Continutul de zahar – este mentionat in tabelul nutritional sub forma „zaharuri” si reprezinta continutul total de zaharuri din aliment, inclusiv zaharul care provine din fructe (fructoza). Cantitatea totala de zaharuri nu trebuie sa depaseasca 90 g/zi si este bine ca cea mai mare parte din aceasta sa provina din fructe, in detrimentul zaharului adaugat sau al dulciurilor concentrate.
Prezenta grasimilor trans artificiale – este unul dintre subiectele cele mai discutate in ultima vreme, dat fiind noua directiva FDA (Administratia Americana Pentru Alimente si Medicamente) care a impus industriei alimentare din SUA un termen de 3 ani pentru a elimina aceste grasimi rele din produse.
„Ȋn Europa, grasimile trans artificiale (cele care provin din grasimile partial hidrogenate) au fost eliminate voluntar de catre cei mai multi dintre producatori. Reformularea cea mai radicala s-a realizat acum mai mult de 15 ani pentru produsele din categoria margarine, cand au aparut margarinele de generatie noua, de exemplu. Pentru acestea s-a recurs la folosirea unei mici cantitati de grasimi vegetale tropicale (de palmier, de cocos) – grasimi cu o consistenta solida in mod natural, eliminandu-se astfel grasimile partial hidrogenate.”, spune Corina Zugravu.
Eticheta nutritionala nu furnizeaza informatii referitoare la prezenta grasimilor trans in alimente. Pentru a identifica daca un produs contine sau nu grasimi trans, trebuie sa citim cu atentie lista de ingrediente. Sintagma „grasimi partial hidrogenate” indica faptul ca respectivul produs contine grasimi trans artificiale si, prin urmare, este mai bine sa il evitam.
Sursa: www.doctorulzilei.ro