Ulcerul este din ce in ce mai intalnit printre bolile vietii moderne, un factor favorizant important find reprezentat de stres.
Ulcerul din tractul digestiv este rezultatul actiunii pepsinei si a acidului clorhidric asupra mucoasei digestive. El este de doua feluri: ulcer stomacal, denumit adesea si ulcer gastric, si ulcer duodenal, care apare in duoden, portiunea intestinala cea mai apropriata de stomac.
Ulcerul, factori de risc și tratament. De ce apare ulcerul digestiv?
"Ulcerul din tractul digestiv se dezvolta atunci cand pepsina si acizii strapung mucoasa protectoare a stomacului sau a duodenului si invadeaza tesuturile din jur.
Ulcerul. Posibili factori de risc
Cafeina
Desi se considera ca aceasta determina aparitia ulcerului sau agraveaza simptomele acestuia, nu exista dovezi solide care sa demonstreze ca bauturi cafeinizate precum cafeaua si cola
Alcoolul
Alcoolul in cantitati mari stimuleaza secretia de gastrina si acid clorhidric, asa ca este posibil sa aiba un efect direct asupra aparitiei bolii.
Alti factori de risc sunt: stresul, regimul alimentar, fumatul, factori genetici, abuzul de substante anti-inflamatorii (aspirina, ibuprofenul, diclofenacul, ketoprofenul atunci cand sunt administrate pe cale orala sau sub forma de supozitoare, dar nu atunci cand sunt aplicate local sub forma de creme, unguente, geluri).
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Ulcerul, factori de risc și tratament. Cum îl recunoaștem
De multe ori ulcerul este evident, doar un mic procentaj de bolnavi suferind de "ulcer silentios". Prima care apare este durerea, situata in partea centrala superioara a abdomenului( imediat sub torace). Durerea apare la 70% din cazurile de ulcer duodenal si 50% din cele cu ulcer gastric.
Durerea este descrisa ca fiind intensa, ca o arsura sau foame permanenta.
Citeste si: Cum să slăbeşti în timp ce dormi. Ce făceai GREȘIT până acum
Ulcerul duodenal este mai dureros decat cel gastric, mai ales cand stomacul este gol, cand aciditatea (pH) este mai ridicata. Cand stomacul este plin, secretia de acid este de aproximativ pantru ori mai mare decat atunci cand este gol, dar acest acid este diluat de alimente solide si lichide, ajunse in stomac.
In cazul celui duodenal, insa, durerea este alinata mai usor prin consumul unor alimente precum laptel, sau a unor medicamente antiacide.
Ulcerul gastric este mai rar insotit de greata si varsaturi, iar lipsa poftei de mancare este de doua ori mai intalnita decat la celalalt tip. De aceea, daca o persoana are zilnic dureri dupa mese, la care se adauga inapetenta, este mai probabil sa aiba ulcer gastric.
Ulcerul, factori de risc și tratament. Cum ne vindecăm?
In urma analizarii simptomelor clinice si a examenelor radiologic si endoscopic, medicul stie clar ca are de-a face cu o forma de ulcer.
"Tratamentul bolii ulceroase trebuie sa inceapa in perioadele dureroase. Un loc important il detine regimul alimentar care trebuie instituit. Pe langa respectarea diferitelor masuri de igiena a alimentatiei, cu mese mai frecvente si la intervale regulate, se impune un regim alimentar rational pe care bolnavul sa-l poata respecta.
Trebuie sa se ceara bolnavului sa evite sosurile, prajelile, grasimile, condimentele, legumele crude, fructele crude, etc. Regula de aur este insa urmatoarea: 'tot ce-ti face rau este interzis si este permis tot ce nu-ti face rau'. Nu mai exista astazi alimente dinainte interzise si altele recomandate, este in functie de fiecare pacient. Tutunul si bauturile alcoolice trebuie complet interzise.
Tratamentul mendicamentos cuprinde terapia antiHP (helicobacter p) cu antibiotice si IPP (inhibitori de pompa de protoni de gen omeprazol), terapia antiacida (1.medicamente alcaline ce neutralizeaza aciditatea gastrica gen Dicarbocalm, 2.inhibitori ai receptorilor histaminici gen Famotidina, 3. IPP), terapia anti dureroasa (antispastice) si pansamente gastrice", concluzioneaza Dr. Gabriel Mihai pentru ziare.com.