Mai este putin si vara isi face simtita prezenta, iar noi nu suntem pregatiti sa o intampinam ca atare, deoarece frigul de peste iarna, ne-a facut pielea aspra si sensibila. Folosim fel si fel de creme si tratamente pentru a avea un ten fin si delicat insa in zadar. Ei bine, un truc pentru o piele delicata si fina il are la baza uleiul de cocos, iar pentru a intelege mai aprofundat ce importanta are uleiul de cocos pentru tenul nostru in special vara, vom evidentia calitatile lui.
Ce este uleiul de cocos?
In mod traditional acest ulei este realizat prin extragerea uleiului din nuca de cocos sau din miezul uscat de nuca de cocos, acesta fiind un ulei foarte saturat.
La temperatura camerei, uleiul de cocos se gaseste in stare solida, insa daca acesta este incalzit, atunci se inmoaie sau chiar se topeste, devenind lichid.
De obicei, acest ulei este frecvent utilizat la gatit sau este aplicat pe par si piele.
Uleiul din nuca de cocos este destul de bogat in acizi grasi, intalniti sub forma de grasimi saturate, ei reprezentand 65% din compozitia totala a uleiului.
Acesti acizi grasi sunt:
- acidul lauric: 49%
- acid miristic: 18%
- acid caprilic: 8%
- acid palmitic: 8%
- acid capric: 7%
- acid oleic: 6%
- acid linoleic: 2%
- acid stearic: 2%.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Pe langa grasimile saturate pe care le contine uleiul de cocos, acesta are in compozitie si cantitati mici de grasimi mono si polinesaturate.
In genere, o lingura de ulei de cocos contine aproximativ 12 grame de grasimi saturate si 1 gram de grasimi nesaturate.Beneficii ulei de cocos
1. Poate ucide microorganismele daunatoare
Acizii grasi din compozitia uleiului de cocos, au proprietati antimicrobiene ce pot ajuta la protejarea impotriva microorganismelor daunatoare. Lucru benefic pentru sanatatea pielii, deoarece multe tipuri de infectii ale pielii, incluzand acneea, celulita, foliculita si piciorul atletului, sunt cauzate de bacterii sau ciuperci.
Asadar aplicarea direct pe piele a uleiului de cocos, poate ajuta la prevenirea cresterii acestor microorganisme. Acidul capric din compozitia sa prezinta si efecte antifungice.2. Uleiul din nuca de cocos reduce inflamatia
Inflamatia cronica s-a dovedit a fi o componenta majora a multor tipuri diferite de afectiuni ale pielii, inclusiv psoriazis, dermatita de contact si eczema. Asadar este bine de retinut ca uleiul de cocos are proprietatii anti-inflamatoare.
3, Ajuta la vindecarea ranilor
Uleiul de cocos este benefic si in tratarea ranilor. El accelereaza vindecarea, imbnatateste stariile antioxidante si creste nivelul de colagen, o proteina importanta care ajuta la vindecare. In plus, proprietatile sale antimicrobiene pot preveni si infectia, unul dintre factorii de risc major care pot complica procesul de vindecare.
Alte beneficii ale uleiului de cocos sunt:
- pierderea in greutate
- imbunatatirea diabetului de tip II
- prevenirea bolilor de guma si a degradarii dintilor
- reduce simptomele bolii vezicii biliare
- imbunatateste digestia
- imbunatateste energia
- stimuleaza sistemul imunitar
- ajuta la echilibrarea hormonilor
Este recomandat uleiul de cocos pentru ten?
Desigur, e bine de stiut faptul ca uleiul de cocos poate fi folosit pentru ten, in tratarea acneei, pentru hidratarea pielii uscate, chiar si pentru vindecarea ranilor.
1. Uleiul de cocos poate fi de folos si in tratarea acneei
Proprietatile anti-inflamatorii si antibacteriene ale uleiului de nuca de cocos si ale componentelor sale pot ajuta la tratarea acneei. Pentru a obtine rezultate mai bune, tinand cont si de faptul ca acneea este considerata o inflamatie, este de preferat sa aplicam ulei de cocos direct in zonele undeva avem acnee la nivelul tenului.
2. Uleiul de cocos poate hidrata pielea uscata
Uleiul de cocos poate fi un hidratant eficient si un ajutor in tratamentul pielii uscate si a eczemelor, datorita acizilor grasi din compozitia sa.
Cine poate fi folosit uleiul de cocos?
Pentru ca este necesar sa stim si modul de folosire a uleiului de cocos nu doar beneficiile lui, vom prezenta etapele utilizarii lui.
- Curatarea tenului
- se topeste uleiul de nuca de cocos intr-o tigaie si se adauga 1 lingura de soda de copt si 5 linguri de ulei esential preferat pentru aplicarea pe fata. Tratamentul de curatare se pastreaza intr-un borcan cu inchidere ermetica
- Balsam de buze
- se adauga cateva picaturi de ulei de nuca de cocos peste oricare balsam de buze pe care il folosim, acesta ajuta la umezirea buzelor, le face mai moi si delicate, inlaturand senzatia de buze uscate
- Crema de noapte
- se adauga cateva picaturi de ulei de cosos in crema hidratanta pe care o folosim zilnic, si se aplica inainte de a dormi, in cazul in care suntem predispusi la acnee, iar daca tenul nostru nu prezinta urme de acnee, atunci uleiul poate fi aplicat direct pe fata.
- Recomandat pentru arsurile solare
- deoarece in fiecare vara intalnim acest fenomen de piele uscata, dupa ce luam contact cu razele soarelui, atunci este bine de stiut ca uleiul de cocos ne ajuta sa scapam de roseata si de mancarime, el rehidratand pielea
- Demachierea
- pentru a evita solutii demachiante, este bine sa utilizam uleiul de cocos pentru indepartarea machiajului, el catifeleaza tenul si il hidrateaza, de asemnea ajuta la reducerea ridurilor.
Cine nu ar trebui sa foloseasca ulei de cocos?
Uleiul de cocos nu este benefic tenului gras, deoarece sporeste aparitia punctelor negre, prin blocarea poriilor. Insa, indiferent de tipul de ten, consumul de ulei de cocos pe cale digestiva nu prezinta rezultate adverse pentru corp.
Cel mai bun ulei de cocos
Pe piata romaneasca cel mai bun ulei este cel ecologic, deoarece acesta este netratat. Pe site-ul https://vegis.ro/produse-vegane/niavis/10863-ulei-de-cocos-extra-virgin-ecologic-bio-460g-500ml/, gasim la vanzare un ulei de cocos ecologic, netratat, natural, la pretul de 35,34 lei, 460g, perfect pentru a il putea folosi in modurile diversificate de utilizare ale uleiului de cocos.