Ulei de cocos vs. ulei de măsline. Care ulei este mai sănătos?

ulei de cocos
Ulei de cocos vs. ulei de măsline

Atât uleiul de cocos, cât și uleiul de măsline, oferă nenumărate beneficii organismului nostru. Însă știați care este mai sănătos?

Aflați din rândurile următoare, ce este mai exact uleiul de cocos, dar și cel de măsline, care sunt diferențele dintre cele două, beneficiile oferite organismului nostru, dar și cum se pot adăuga în dietă și care sunt posibilele efecte secundare ale acestora.

 

Ce este uleiul de cocos

Uleiul de cocos este extras din miezul nucilor de cocos mature, în timp ce nuca de cocos este folosită în gătit pentru aromă, dar și pentru beneficiile sale pentru sănătate.

În plus, nuca de cocos este folosită și pentru apă de cocos, lapte de cocos, făină de cocos și carne. În ceea ce privește conținutului de grăsimi, uleiul de cocos poate să fie un ulei solid sau semi-lichid alb-gălbui. Conținutul este unul ridicat de grăsimi saturate, aproximativ 92%, cu alte cuvinte, este mai stabil pentru depozitarea pe termen lung și pentru utilizare ca ulei de gătit, prevenind oxidarea și râncezirea.
Cu toate acestea, specialiștii recomandă limitarea consumului de grăsimi saturate sau consumul de uleiuri bogate în grăsimi polinesaturate și grăsimi mononesaturate. Există două tipuri principale de ulei de cocos, de care ar trebui să știți, după cum urmează:

  • Ulei de copra (CO)- acest soi de ulei este extras prin zdrobirea miezului de nucă de cocos uscat, rafinat, albit și dezodorizat
  • Ulei virgin de nucă de cocos (VCO)- acest soi de ulei este extras din sâmburi de nucă de cocos, umezi, mărunțiți prin presare

Citește și: Care este diferența dintre uleiul de măsline și uleiul vegetal

Ulei de cocos vs. ulei de măsline[Sursa foto: freepik]

Citește și: Este uleiul vegetal bun pentru creșterea părului? Cum îl folosim

 

Ce este uleiul de măsline

În ceea ce privește uleiul de măsline, acesta este extras din pulpa de măsline sub presiune ridicată și este renumit pentru utilizările sale culinare în sosurile pentru salate, paste și alte astfel de feluri de mâncare sărate.

Atunci când vine vorba despre nuanța acestui ulei, se pare că uleiul de măsline din fructe necoapte are o nuanță verde, în timp ce celelalte soiuri au o culoare de galben clar. Regăsim în acest tip de ulei, cel de măsline, acizii grași mono și polinesaturați, abundenți. Există patru tipuri principale de ulei de măsline:

  • Ulei de măsline virgin
  • Ulei de măsline comun
  • Ulei de măsline de tescovină
  • Ulei de măsline rafinat

Ulei de cocos vs. ulei de măsline[Sursa foto: freepik]

Ulei de cocos vs. Uleiul de măsline: Comparații cheie

  • Se pare că uleiul de măsline are un profil nutrițional mai bun decât uleiul de cocos, aspect care diferă la aceste tipuri și prin compușii lor bioactivi naturali
  • Se pare că ambele uleiuri sunt bogate în grăsimi, însă în diferite tipuri de grăsimi, acolo unde principalii acizi grași saturați sunt: acidul lauric, acidul miristic, acidul palmitic și acidul stearic, iar cei polinesaturați esențiali sunt: acidul linoleic și acidul linolenic, iar nu în ultimul rand, cel mononesaturat este acidul oleic
  • Se pare că, datorită faptul că dețin aceiași nutrienți, ambele uleiul au și beneficii similare pentru sănătate

Ulei de cocos vs. ulei de măsline[Sursa foto: freepik]

 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Beneficii potențiale pentru sănătate

Poate promova o piele sănătoasă

Se pare că atât uleiul de cocos, cât și uleiul de măsline pot promova o piele sănătoasă, datorită sursei bogate de acizi grași, dar și vitamina E și K, care contribuie la sănătatea pielii.

În ceea ce privește uleiul de cocos, acesta este cel care protejează și hrănește bariera pielii și minimizează daunele provocate de soare, reduce ridurile și stimulează întinerirea pielii. În același timp, uleiul de măsline hidratează și întinerește pielea, dar tratează și punctele negre și cele albe în mod natural.

Ulei de cocos vs. ulei de măsline[Sursa foto: freepik]

Poate îmbunătăți sănătatea părului

In ceea ce privește sănătatea părului, aceasta este menținută de uleiul de cocos, care îl hidratează și îl întărește, datorită proprietăților sale antibacteriene și antifungice, care ajută și la tratarea mătreții. În același timp, uleiul de măsline hidratează, protejează și întărește părul, ceea ce înseamnă că poate să fie folosit și în ceea ce privește părul uscat, fiind eficient și în tratarea mătreții.

ulei de cocos vs. ulei de masline
Ulei de cocos vs. ulei de măsline[Sursa foto: freepik]

Sursă bună de antioxidanți

Atunci când vine vorba despre sursa bogată de antioxidanți, o regăsim la uleiul de cocos, având compuși fenolici, iar la cel de măsline, având alcooli, acest fenolici, secoiridoizi, lignani și flavone. În ceea ce privește ambele tipuri de ulei, antioxidanții elimină radicalii liberi și previn stresul oxidativ, protejând pielea de daunele solare și semnele de îmbătrânire.

Ulei de cocos vs. ulei de măsline[Sursa foto: freepik]

Poate reduce inflamația

In ceea ce privește reducerea inflamației, se pare că acest lucru este posibil și datorită uleiul de cocos, acționând în special asupra semnelor inflamatorii și îmbunătățind funcția de barieră a pielii, iar atunci când vine vorba despre uleiul de măsline, datorită faptului că acesta deține compuși fenolici, poate exercita proprietăți antiinflamatorii destul de puternice.

Ulei de cocos vs. ulei de măsline[Sursa foto: freepik]

Poate lupta împotriva infecțiilor

Infecțiile pot deveni destul de periculoase, atunci când nu sunt tratate, însă se pare că atât uleiul de cocos, cât și uleiul de măsline, pot ajuta în acest sens. Uleiul de cocos conține acid lauric, acid capric și acid caprilic, care toate acestea pot inhiba creșterea bacteriilor, ambele tipuri de ulei fiind eficiente și împotriva Candidei.

ulei de masline
Ulei de cocos vs. ulei de măsline[Sursa foto: freepik]

 

Citește și: Se dau 125 de lei de la Primărie pentru anumiți pensionari în luna aprilie: Ce condiții trebuie să îndeplinească seniorii- kanald.ro

Citește și: „Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum- stirilekanald.ro

Beneficiile unice pentru sănătate ale acestor uleiuri

Uleiul de măsline poate promova sănătatea cardiovasculară

Pe de altă parte, atunci când vine vorba despre beneficiile unice, luate separat ale acestor tipuri de ulei, se pare că uleiul de măsline poate promova sănătatea cardiovasculară, datorită acizilor grași nesaturați și polifenoli deținuți. Consumul acestui tip de ulei poate scădea colesterolul rău și crește pe cel bun, dar poate provoca în același timp și sensibilitatea la insulină, reducând și deteriorarea oxidativă a lipidelor. Dacă vorbim și despre uleiul de măsline dietetic, acesta poate reduce inflamația și disfuncția vaselor de sânge, reducând totodată nivelul tensiunii arteriale prin reducerea stresului oxidativ.

Ulei de cocos vs. ulei de măsline[Sursa foto: freepik]

Uleiul de cocos poate ajuta la tratarea cariilor dentare

Cariile dentare trebuie să fie tratate cât mai repede cu putință, iar acest lucru este posibil și datorită uleiului de cocos, mai exact a compușilor bioactivi prezenți în acesta, care împiedică creșterea agenților patogeni legați de cariile dentare, reducând totodată și placa.

Ulei de cocos vs. ulei de măsline[Sursa foto: freepik]

Uleiul de măsline poate scădea tensiunea arterială

Dat fiind faptul că uleiul de măsline poate promova și sănătatea cardiovasculară, acesta poate ajuta și la scăderea tensiunii arteriale, fiind bogat în polifenoli și acid oleic, care ajută în acest sens. În plus, acesta deține și o cantitate densă de nutrienți, ceea ce îl face potrivit pentru a fi adăugat în alimentație.

Ulei de cocos vs. ulei de măsline[Sursa foto: freepik]

 

Cum să adaugi ulei de cocos și ulei de măsline în dieta ta

  • uleiul de cocos- poate să fie folosit pentru a sota sau a prăji mâncarea, dar și pentru a o coace, deseori fiind folosit pentru a face prăjituri și pâine, și chiar poate să fie folosit ca înlocuitor pentru unt
  • uleiul de măsline- poate să fie folosit într-o varietate de metode de gătit, dar și pentru a acoperi pastele, în diverse sosuri printre care și cele pentru salată, pentru a sota, pentru a stropi legumele înainte de prăjire

ulei de masline beneficii
Ulei de cocos vs. ulei de măsline[Sursa foto: freepik]

Efecte secundare potențiale

  • Efectele secundare ale uleiului de măsline, atunci când este consumat în exces, includ probleme ale pielii, inflamații și diaree.
  • Efectele secundare ale uleiului de cocos, atunci când este consumat în exces, includ creșterea colesterolului rău, reacții alergice, diaree, erupții de acnee și trebuie evitat de persoanele expuse riscului de boli cardiovasculare.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.

ulei de cocos beneficii
Ulei de cocos vs. ulei de măsline[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Este uleiul vegetal bun pentru creșterea părului? Cum îl folosim

Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV

Ea este Anne, tânăra care a murit după ce a mâncat un sendviș la Roma! Nimeni nu se gândea că o simplă ieșire la restaurant i-ar putea aduce sfârșitul tinerei de 21 de ani

Caz cutremurător în București! Femeie găsită moartă în casă, sub pătură! Poliția fusese acolo cu o zi înainte: ”S-a dus în bucătărie să tragă de o ţoală şi a ieşit un picior”

Ce semnifică Miray, numele ales de Daniela Iliescu și Culiță Sterp pentru fiica lor: „Familia e completă”

Horoscop pentru ziua de miercuri, 9 aprilie 2025: O zodie primește o sumă mare de bani! Suma câștigată îi va schimba complet viața

„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies