Uleiul de cocos poate fi falsificat! Uite cum iti dai seama!

Uleiul de cocos poate fi falsificat! Uite cum iti dai seama!

Popularitatea uleiului de cocos a devenit uriasa in ultimii ani.

 

Din ce in ce mai multi oameni descopera beneficiile extraordinare pentru sanatate ale uleiului de cocos si aleg sa adauge in dieta lor acest superaliment.
Comerciantii, constienti de cererea imensa care exista pentru acest produs, au inundat piata cu nenumarate marci de ulei de cocos, unele foarte ieftine, dar extrem de slabe din punct de vedere al calitatilor nutritive, daca nu chiar periculoase pentru sanatate.
Din pacate, ca si in cazul uleiului de masline extravirgin, care este unul dintre cele mai contrafacute produse alimentare din lume, si uleiul de cocos poate fi de buna calitate sau, dimpotriva, de o calitate slaba, putandu-ti chiar pune sanatatea in pericol. Stim ca in realitate nu prea exista „si ieftin, si bun”, fapt care se aplica de minune in cazul uleiului de cocos.
Republica BIO iti spune la ce trebuie sa fii atent ca sa identifici uleiul de cocos original de pe piata:
1. Sa fie ulei de cocos virgin sau extravirgin
E o mare diferenta intre uleiul de cocos „100% natural” sau „pur” si „extravirgin” sau „virgin”. Uleiul de cocos virgin este minim procesat si isi pastreaza nealterate calitatile, pe cand cel conventional poate fi procesat termic si chimic, pierzandu-si astfel cea mai mare parte din fitonutrientii care fac din uleiul de cocos un superaliment.
Uleiul de cocos extravirgin prezinta diferente importante fata de uleiul de cocos denumit natural, sau pur: se stoarce pulpa proaspata sau se storc fulgii uscati, se preseaza o data sau de mai multe ori, difera felul cum este extras sau metoda de filtrare. Bineinteles, totul se reduce in cele din urma la beneficiile pe care le are pentru sanatate ceea ce rezulta dupa diversele procedee.
Virgin sau extravirgin descriu un ulei minim procesat si care isi pastreaza nealterate calitatile.
2. Sa fie ulei de cocos extras sau presat la rece
Principala diferenta intre uleiul de cocos obisnuit si cel virgin sau extravirgin consta in procesul de extractie. Uleiul de cocos virgin sau extravirgin este obtinut doar prin procedee mecanice, fara a fi tratat termic sau chimic, ceea ce ii mentine intacte toate proprietatile fizico-chimice si organoleptice. Extractia prin presarea la rece asigura conservarea tuturor calitatilor sale, adica un continut ridicat de grasimi sanatoase, de vitamina E, de minerale si de antioxidanti.
3. Sa aiba aroma si gust de nuca de cocos
Atunci cand nu are gust de nuca de cocos, uleiul a fost supus unui proces de rafinare, filtrare, albire si dezodorizare care are insa ca efect si pierderea celor mai multe dintre proprietatile sale. De multe ori, aceste procedee contribuie si la aparitia in uleiul de cocos a periculoaselor grasimi de tip trans care exista in uleiurile rafinate din comert.
4. Sa fie ambalat intr-un recipient de sticla si nu de plastic
Un ulei de calitate este intotdeauna comercializat in borcane de sticla. Un recipient de plastic altereaza nu doar gustul, ci si calitatile produsului. Cantitatea de antioxidanti se diminueaza semnificativ, uleiul rancezeste mai repede si mai usor, iar aroma caracteristica se pierde. De multe ori, un ambalaj ieftin de plastic poate fi un indicator al unui ulei de calitate indoielnica, produs industrial intr-un mediu nepotrivit pentru a-i fi conservate calitatile cu care natura l-a inzestrat
5. Sa fie ulei de cocos organic, ecologic sau bio
Uleiul de cocos organic este controlat cu mare atentie pe tot parcursul productiei, transportului si comercializarii, astfel incat poti avea garantia ca si-a pastrat intacte toate calitatile.
6. Sa aiba un pret corect
Nu te uita dupa chilipiruri atunci cand cumperi un ulei de cocos. Un pret foarte mic e adesea o dovada a faptului ca uleiul a fost produs, ambalat si transportat in conditii improprii. In plus, poate exista suspiciunea ca, asa cum au demonstrat analizele efectuate pe diversele marci de ulei de masline extravirgin aflate in comert, si in cazul uleiului de cocos, acesta poate fi falsificat prin amestecarea cu alte sortimente de ulei mai ieftine. Un ulei de cocos organic, chiar daca mai scump, iti ofera siguranta ca nu ai aruncat banii pe fereastra.
7. Sa nu prezinte reziduuri de pulpa sau alte impuritati
Uleiul de cocos care nu a fost procesat corespunzator poate contine resturi de pulpa din nuca de cocos si risca sa rancezeasca foarte usor sau sa-si piarda din proprietati intr-un timp extrem de scurt. Uleiul de cocos presat la rece are o perioada de valabilitate de 2 ani daca este depozitat la loc uscat, ferit de lumina sau de actiunea directa a razelor solare, si borcanul sta nedesfacut, sau de 3 luni daca a fost deja desfacut. Este o perioada de valabilitate mult mai mare decat cea a uleiului de cocos conventional, indiferent de ceea ce este mentionat pe etiche

Din ce in ce mai multi oameni descopera beneficiile extraordinare pentru sanatate ale uleiului de cocos si aleg sa adauge in dieta lor acest superaliment. 

Comerciantii, constienti de cererea imensa care exista pentru acest produs, au inundat piata cu nenumarate marci de ulei de cocos, unele foarte ieftine, dar extrem de slabe din punct de vedere al calitatilor nutritive, daca nu chiar periculoase pentru sanatate.

Din pacate, ca si in cazul uleiului de masline extravirgin, care este unul dintre cele mai contrafacute produse alimentare din lume, si uleiul de cocos poate fi de buna calitate sau, dimpotriva, de o calitate slaba, putandu-ti chiar pune sanatatea in pericol. Stim ca in realitate nu prea exista „si ieftin, si bun”, fapt care se aplica de minune in cazul uleiului de cocos.

Republica BIO iti spune la ce trebuie sa fii atent ca sa identifici uleiul de cocos original de pe piata:

1. Sa fie ulei de cocos virgin sau extravirgin


E o mare diferenta intre uleiul de cocos „100% natural” sau „pur” si „extravirgin” sau „virgin”. Uleiul de cocos virgin este minim procesat si isi pastreaza nealterate calitatile, pe cand cel conventional poate fi procesat termic si chimic, pierzandu-si astfel cea mai mare parte din fitonutrientii care fac din uleiul de cocos un superaliment.

Uleiul de cocos extravirgin prezinta diferente importante fata de uleiul de cocos denumit natural, sau pur: se stoarce pulpa proaspata sau se storc fulgii uscati, se preseaza o data sau de mai multe ori, difera felul cum este extras sau metoda de filtrare. Bineinteles, totul se reduce in cele din urma la beneficiile pe care le are pentru sanatate ceea ce rezulta dupa diversele procedee. Virgin sau extravirgin descriu un ulei minim procesat si care isi pastreaza nealterate calitatile.

2. Sa fie ulei de cocos extras sau presat la rece


Principala diferenta intre uleiul de cocos obisnuit si cel virgin sau extravirgin consta in procesul de extractie. Uleiul de cocos virgin sau extravirgin este obtinut doar prin procedee mecanice, fara a fi tratat termic sau chimic, ceea ce ii mentine intacte toate proprietatile fizico-chimice si organoleptice. Extractia prin presarea la rece asigura conservarea tuturor calitatilor sale, adica un continut ridicat de grasimi sanatoase, de vitamina E, de minerale si de antioxidanti.

3. Sa aiba aroma si gust de nuca de cocos

Atunci cand nu are gust de nuca de cocos, uleiul a fost supus unui proces de rafinare, filtrare, albire si dezodorizare care are insa ca efect si pierderea celor mai multe dintre proprietatile sale. De multe ori, aceste procedee contribuie si la aparitia in uleiul de cocos a periculoaselor grasimi de tip trans care exista in uleiurile rafinate din comert.

4. Sa fie ambalat intr-un recipient de sticla si nu de plastic 

Un ulei de calitate este intotdeauna comercializat in borcane de sticla. Un recipient de plastic altereaza nu doar gustul, ci si calitatile produsului. Cantitatea de antioxidanti se diminueaza semnificativ, uleiul rancezeste mai repede si mai usor, iar aroma caracteristica se pierde. De multe ori, un ambalaj ieftin de plastic poate fi un indicator al unui ulei de calitate indoielnica, produs industrial intr-un mediu nepotrivit pentru a-i fi conservate calitatile cu care natura l-a inzestrat

5. Sa fie ulei de cocos organic, ecologic sau bio 

Uleiul de cocos organic este controlat cu mare atentie pe tot parcursul productiei, transportului si comercializarii, astfel incat poti avea garantia ca si-a pastrat intacte toate calitatile.

6. Sa aiba un pret corect

Nu te uita dupa chilipiruri atunci cand cumperi un ulei de cocos. Un pret foarte mic e adesea o dovada a faptului ca uleiul a fost produs, ambalat si transportat in conditii improprii. In plus, poate exista suspiciunea ca, asa cum au demonstrat analizele efectuate pe diversele marci de ulei de masline extravirgin aflate in comert, si in cazul uleiului de cocos, acesta poate fi falsificat prin amestecarea cu alte sortimente de ulei mai ieftine. Un ulei de cocos organic, chiar daca mai scump, iti ofera siguranta ca nu ai aruncat banii pe fereastra.

7. Sa nu prezinte reziduuri de pulpa sau alte impuritati 

Uleiul de cocos care nu a fost procesat corespunzator poate contine resturi de pulpa din nuca de cocos si risca sa rancezeasca foarte usor sau sa-si piarda din proprietati intr-un timp extrem de scurt. Uleiul de cocos presat la rece are o perioada de valabilitate de 2 ani daca este depozitat la loc uscat, ferit de lumina sau de actiunea directa a razelor solare, si borcanul sta nedesfacut, sau de 3 luni daca a fost deja desfacut. Este o perioada de valabilitate mult mai mare decat cea a uleiului de cocos conventional, indiferent de ceea ce este mentionat pe etiche

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

 

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, La pas prin ”inima” Bucovinei, Câmpulung Moldovenesc

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat