O dieta saraca in grasimi nu are acelasi efect pozitiv asupra sanatatii, spun cercetatorii
Un sfert din populatia lumii sufera de obezitate si hipertensiune arteriala.
Un studiu a constatat ca o dieta mediteraneana bazata pe fructe, legume, peste, cereale integrale si ulei de masline sau nuci, reduce obezitatea si glucoza din sange- ambele simptome ale sindromului metabolic. Daca urmam o dieta saraca in grasimi nu avem aceleasi efecte.
Sindromul metabolic afecteaza un sfert din populatia adulta a lumii si este o combinatie de hipertensiune arteriala, diabet zaharat si obezitate, care expun pacientii cu risc mai mare de boli de inima la accidente vasculare cerebrale.
Cercetatorii spanioli au studiat aproape 5800 persoane cu varsta cuprinsa intre 55 si 80 ani care sufereau de boli de inima de aproape cinci ani.
Participantii au fost impartiti in trei grupuri: primul grup a tinut o dieta mediteraneana suplimentata cu ulei de masline extra virgin, al doilea grup a urmat o dieta mediteraneana suplimentata cu nuci si un al treilea grup a tinut o dieta saraca in grasimi.
Cercetatorii au descoperit ca ambele grupuri care au urmat diete mediteraneene au scazut nivelul de obezitate si de zahar din sange in perioada de studiu.
Remarcabil, in timp ce 64% dintre participanti au avut sindrom metabolic la inceputul studiului, mai mult de un sfert nu mai avut simptome dupa ce au urmat dieta.
"Pentru ca nu au existat in grup diferente de pierdere in greutate sau a consumului de energie, schimbarea este probabil atribuita diferentei dintre diete. " a declarat principalul autor al studiului Dr. Jordi Salas-Salvado, de Universitatea Rovira i Virgili si Spitalul Universitar de Sant Joan de Reus.
Se crede ca proprietatile anti-inflamatorii si antioxidante ale uleiului de masline, nucile, fructele si legumele din dieta mediteraneena ar putea ajuta in reducerea riscului de diabet de tip 2.
Sursa: www.dailymail.co.uk
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro