Nivelul ridicat al colesterolului poate fi o consecinta a unui stil de viata haotic, dar si o problema ce poate fi dobandita genetic.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Cu toate acestea, exista un remediu eficient care il tine sub control- uleiul de masline.
Grasmile „bune” din compozitia acestui tip de ulei au puterea de a echilibra balanta dintre colesterolul „bun” si cel „rau”.
Uleiul de masline contine nivelul minim de grasimi saturate si polinesaturate.
In plus, uleiul de masline contine cantitati mari de grasimi mononesaturate, in jur de 75-80%, ceea ce ajuta la cresterea colesterolului „bun”. Astfel, riscul de depunere a colesterolului „rau” pe vasele de sange este scazut, prevenind aparitia bolilor cardiovasculare.
Cercetatorii de la Universitatea din Minnesota au ajuns la concluzia ca populatia mediteraneana sufera intr-un numar mic de afectiuni cardiace, deoarece multe persoane consuma ulei de masline extravirgin.
Sfaturi utile:
- Cand cumperi ulei de masline, ai grija sa cumperi unul cat mai bun, presat la rece;
- Inlocuieste consumul de margarina si de unt cu ulei de masline;
- Consuma cat mai multe salate la care sa adaugi ulei de masline;
- Nu folosi ulei de masline la prajit, doarece acest tip de ulei devine toxic pentru organism la temperaturi inalte. Cele mai indicate tipuri de uleiuri pentru prajit sunt cel de floarea-soarelui si uleiul de palmier.
- Daca nu poti sa consumi ulei de masline, include in alimentatia ta alte alimente care contin grasimi „bune”- nuci, migdale, avocado, peste etc.