Uleiul esențial de mentă – principalele trei beneficii pentru sănătate

Uleiul esențial de mentă – principalele trei beneficii pentru sănătate

Multă lume știe deja de numeroasele beneficii ale mentei pentru sănătate – adesea obținute prin consumul de ceai de mentă. Însă și Uleiul esențial de Mentă poate fi utilizat pentru a îmbunătăți sănătatea și a trata sau ameliora anumite simptome. Foarte versatil, acesta poate fi utilizat în 3 feluri: ingerat, aplicat local sau inhalat. În continuare îți prezentăm principalele trei beneficii și moduri de utilizare ale uleiului esențial de mentă.

Despre Uleiul esențial de Mentă

Menta a fost utilizată din vremuri străvechi pentru a trata diverse probleme de sănătate, adesea de natură gastrointestinală. Primele înregistrări ale utilizării mentei datează din anii 1500 î.Hr., unde este menționată în papirusurile din Egipt. Beneficiile îi erau recunoscute și de chinezi, menta fiind des utilizată pentru a trata afecțiuni digestive, dureri musculare sau de cap, dar și ca parfum. În timp, s-a răspândit pe toate continentele, cei mai mari cultivatori fiind SUA, China, India și Brazilia.

Cele mai populare forme ale mentei sunt Mentha viridis (spearmint) și Mentha piperitis (peppermint). Ambele sunt disponibile sub formă de uleiuri esențiale, utilizate la scară largă pentru numeroasele beneficii și proprietăți dovedite prin studii de specialitate. 

Beneficii pentru sistemul digestiv

Deloc surprinzător, Uleiul esențial de Mentă (în special cel de mentă dulce, Mentha viridis) este și în prezent utilizat pentru a trata diverse probleme digestive.

Acesta ajută la ameliorarea unor simptome precum balonare și crampe intestinale și susține eliminarea gazelor și relaxarea mușchilor intestinali. Este recomandat în special persoanelor care au sindrom de intestin iritabil.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Pentru a beneficia de proprietățile sale asupra sistemului digestiv, acesta se poate consuma prin adăugarea de picături de ulei esențial, amestecat cu un alt ulei alimentar (conform informațiilor din prospect) într-o capsulă vegetală goală. Capsulele vor ajunge direct în stomac și vor fi absorbite rapid, pentru o acțiune imediată. De asemenea, uleiul diluat într-un ulei purtător (ulei de cocos, migdale, argan sau măsline), poate fi utilizat pentru un masaj abdominal.

Beneficii pentru sistemul imunitar

Grație conținutului ridicat de mentol, uleiul esențial de mentă are proprietăți antivirale, antibacteriene, antimicrobiene, antifungice și antiinflamatorii. Astfel, este ideal pentru a susține funcția imunitară a organismului, în special în anotimpul rece.

Poate contribui la prevenirea infecțiilor prin inhibarea dezvoltării bacteriilor și a ciupercilor.

Și în sprijinul imunității, uleiul esențial de mentă poate fi inhalat (direct dintr-o sticluță sau prin aparate speciale pentru aromaterapie). Diluat într-un ulei purtător, poate fi utilizat și topic, aplicat pe piept sau la tâmple (de asemenea, și pentru a reduce durerile de cap/migrenele).

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Beneficii pentru sistemul respirator

Proprietățile care susțin sistemul imunitar ajută și în cazul tratării infecțiilor căilor respiratorii, îmbunătățind funcția respiratorie a organismului. Uleiul esențial de Mentă ajută la decongestionarea sinusurilor și la calmarea gâtului iritat, acționând ca un expectorant. Este recomandat pentru a ameliora simptome ale răcelii, gripei, sinuzitei, bronșitei și ale altor afecțiuni respiratorii. De asemenea, contribuie și la relaxarea mușchilor de la nivelul căilor nazale, contribuind la ameliorarea simptomelor asociate alergiilor.

Pentru a beneficia din plin de proprietățile mentolului, uleiul esențial de mentă trebuie inhalat cu ajutorul unui dispozitiv special de aromaterapie. Recomandat este să fie inhalat sub formă de vapori calzi, pentru a acționa ca decongestionant.

Uleiul esențial de Mentă nu trebuie să lipsească din nicio gospodărie, în special pe timp de iarnă. Utilizat cum trebuie, acesta devine un aliat de încredere împotriva afecțiunilor gastrointestinale și respiratorii!



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Cum trebuie ceapa depozitată corect și care este secretul pentru inelele perfecte de ceapă

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină