Pielea normala este acoperita de un strat natural, hidrolipidic, de o pelicula uleioasa raspunzatoare de aspetul lucios al pielii.
In cazul pielii uscate, aceasta este deficitara. Cu varsta, activitatea glandelor sebacee, raspunzatoare de formarea peliculei protectoare, se reduce si stratul gras devine deficitar.
Exista cai naturale pentru a compensa deficitul, cu rezerva faptului ca unele uleiuri pe care le folosim la nivelul pielii pot infunda deschiderile glandelor sebacee si pot genera leziuni tip puncte negre sau albe si cosuri. La nivelul parului situatia sta putin diferit, atat timp cat nu aplicam uleiurile pe scalp, ci pe extremitatea firelor de par.
Ca orice produs cosmetic, care respecta pielea, uleiurile trebuie testate din punct de vedere al tolerantei cutanate. Acest lucru se face deoarece diferite formule de uleiuri pentru corp pot fi alergice sau iritative. Altele pot fi sigure, atat timp cat nu ne expunem soarelui, insa unele molecule ce intra in compozitie devin alergene sau iritative in prezenta ultravioletelor.
Uleiurile se adreseaza cu preponderenta pielii uscate si foarte uscate. Nu se recomanda aplicarea pe pielea grasa. Ele sunt perfecte pentru zonele cu piele descuamata, ingrosata, care ustura si mananca, restabilind echilibrul natural. La nivelul fetei, precum si pe decolteu si gat optati intotdeauna numai pentru formulele special concepute pentru aceasta zona. Acestea sunt evaluate pentru potentialul comedogen si acneigen astfel incat scad riscul de a forma cosuri.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Uleiurile vegetale cosmetice sigure pe piele
• uleiul din samburi de struguri este bogat in antioxidanti, reducand activitatea radicalilor liberi la nivelul pielii; regleaza activitatea glandelor sebacee.
• uleiul din argan, prin continutul de acizi grasi, are efect anti-inflamator fiind eficient pe pielea care sufera de eczema atopica pentru ca regleaza pierderile de apa, adica deshidratarea si totodata procesul inflamator local.
• uleiul de masline este perfect pentru pielea extrem de uscata; se prefera varianta presata la rece, prin metode traditionale, pentru ca astfel nu ii sunt distrusi antioxidantii.
• uleiul de cocos are rol antiseptic, mai ales la nivelul tegumentelor afectate de eczema unde riscul de colonizare cu bacterii este foarte crescut.
Cum aplici uleiurile
Ca orice alt produs emolient si de hidratare, este indicat sa fie aplicat in primele 3 minute dupa baie pe pielea uşor umeda.
Sursa: www.csid.ro